Дата и час: 16 Юни 2019, 00:39

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Напиши нова тема Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 1 мнение ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 01 Дек 2008, 17:53 
Offline
Капитан
Капитан
Аватар

Регистриран на: 08 Фев 2007, 14:27
Мнения: 265
Местоположение: Варна
КОНСТРУКЦИЯ НА МОТОЦИКЛЕТНА ГУМА

Протектор
Протекторът е външната част на гумата, която влиза в непосредствен контакт с пътя. Профилът и каучуковият му състав зависят от предназначението на гумата. Прието е, че по-твърдата каучукова смес увеличава издръжливостта и живота на гумата, но пък намалява сцеплението. По-меката каучукова смес осигурява повече сцепление, но намален живот на гумата. Все пак животът на гумата зависи и от средната скорост на каране, от климатичните и пътни условия.

Каркас
Каркасът е основата на цялата система-гума и поддържа формата й. Материалите, които се използват са един или повече слоя от найлон, изкуствена коприна или полиестер. Каркасът издържа тежестта на мотора, осигурява стабилност и комфорт и трябва да е достатъчно гъвкав и да позволява деформации, което допринася за поглъщане на неравностите и ударите по пътя. Радиалният каркас е по-гъвкав от традиционната опоясена диагонална конструкция и предлага по-голяма степен на поглъщане.
Борд
Този компонент осигурява закрепване на гумата върху джантата и е подсилен от стоманени корди, обвити в каучук. Те спомагат за предаването на усукващия момент при ускоряване и спиране, както за механическото свързване на гумата към джантата за предотвратяване загуба на налягане.


Скоростен индекс
Скоростният индекс показва максимално допустимата скорост за дадената гума. Гумите може да са с еднакви размер и шарка, но с различен скоростен индекс, което се дължи на конструкцията на гумата, вследствие на което и представянето е различно. Максималните скоростни характеристики варират в зависимост от размера. Обърнете внимание за препоръчителните размери в зависимост от модела на мотоциклета.


Товарен капацитет
Гумите се предлагат с различна степен на товароносимост. Важно е да не превишавате максимално допустимия тегловен индекс. Вземете под внимание теглото на мотоциклета, теглото на допълнителните съоръжения, както и теглото на водача преди да изберете точния тегловен индекс. Товароносимостта на гумата може да бъде намалена при недостатъчно налягане в гумите.


Безкамерни гуми
Тези гуми са с специални изисквания по отношение на борта, тъй като той трябва да осигури запечатване с джантата, за да няма изтичане на въздух. Не всички лети джанти са подходящи за монтиране на безкамерни гуми. Обърнете внимание на препоръките на производителя на джантите. Ако се постави вътрешна гума, тогава е възможно да се монтират безкамерни гуми на джанти, изискващи другите.

Вентили
Центробежните сили оказват влияние на вентила. При високи скорости те имат подобен ефект като натискане с пръст, поради което гумата може да загуби налягане. Това се наблюдава обикновено при много високи скорости и все пак може да се случи и при скорости по-ниски от 200 км/ч, ако вентилът е с ниско качество или е бил употребяван дълго. Капачето на вентила е единствената част, която предотвратява това, поради което то трябва да е здраво завито.
CORSA
Обозначава специалната технология за състав на протектора за улична употреба и състезания на PIRELLI. PIRELLI CORSA се характеризира с по-висока степен на сцепление в сравнение със стандартните гуми.
Символи и съкращения по гумите
M/C
Съкращение за ‘motorcycle’ – мотоциклет. Тази маркировка служи да се предотврати объркване при монтиране на мотоциклетни гуми с автомобилни гуми. Мотоциклетните гуми не трябва да се слагат на автомобилни джанти поради значителните разлики.
NHS
Съкращение от “Not for Highway Service”. Мотоциклетни гуми с такава маркировка са само за състезания или off-road и не се използват върху обикновени пътни настилки, магистрали.
Rf. или Reinf.
Съкращение от ‘reinforced’-подсилен. Отнася се до конструкцията на гумата, която е подсилена, за да се увеличи товарния капацитет.
TL
Съкращение от ‘tubeless’ – безкамерен. Гуми с такава маркировка могат да се монтират върху джанти, които не изискват вътрешна гума.
TT
Съкращение от ‘tubetype’. Гуми с такава маркировка изискват вътрешна гума. TWI Индикатор за износване на протектора, който показва минамалната дълбочина на протектора за безопасно каране.
Стена на гума
Това е ‘табелката’ на гумата. Комбинацията от числа и букви показва не само името на гумата, но и максимално допустимите товарен и скоростен индекси. Стените играят и важна рола при предаването на страничните и перифирни сили, поглъщане на удари.
Смяна на износена гума
Точното комбиниране на предната и задна гума е много важно за осигуряване на оптимално представяне и управление. Когато поставяте нова предна гума, не забравяйте да проверите износването на задната, за да предотвратите нестабилност.
Монтиране на гума
Проверете дали гумата има стрелки, обозначаващи посоката на въртене. Ако е така, трябва да монтирате гумата съобразно посоката, обозначена от стрелката. Някои гуми PIRELLI имат червена точка на стената, която посочва най-леката точка, което изисква точката да е до вентила. При почистване или смазване на борта използвайте специална смазка или сапунена вода. За да закрепите борта, махнете стеблото на вентила и напомпайте гумата. Не превишавайте: 50 psi (3.5 bar) – за мотоциклетни гуми; за скутери – не превишавайте 150% от указаното максимално налягане. Сложете отново стеблото на вентила и напомпайте гумата/вътрешната гума до оказаното налягане. Проверете дали сте закрепили правилно борта.

ФУНКЦИИ НА МОТОЦИКЛЕТНИТЕ ГУМИ
Управление
Гумата трябва да предлага сигурно управление независимо от пътните и климатични условия. Траекторията на мотоциклета зависи от еднопосочната стабилност на гумата. Гумата трябва да осигурява движение съобразно управлението на водача без да отскача от определената линия. Всеки мотор има точно фиксирано препоръчително налягане за всяко колело. Правилното напомпване на предната и задната гума спомага за повишаване на стабилността и прецизността на управление.


Товароносимост
Гумата издържа не само теглото на мотора в движение и покой, но и предаването на тежест по време на ускоряване и спиране.
Поглъщане на удари и вибрации
Гумите минават през препятствия и намаляват въздействието на ударите по пътя като така осигуряват комфорт и защита на мотора. Главното предимство на гумите е тяхната гъвкавост, особено по вертикала. Еластичността на въздуха във вътрешността на гумата спомага за поглъщане на ударите при препятствия и неравности по пътя. Правилното налягане допринася за комфорта и прецизното управление.
Ефективност на въртене
Гумите трябва да се въртят гладко с минимално съпротивление при въртене, което осигурява контрол върху пътя и равномерно износване.
Механично сцепление
Гумите предават механичните сили на мощност и спиране. Няколкото квадратни сантиметра на контактната стъпка могат значително да подобрят представянето на мотора.
Износване
Гумите трябва да поддържат стабилно ниво на представяне при милионите завъртания. Износването зависи от много и разнообразни фактори – тегло, скорост, пътни условия, поддръжка на мотора, стил на каране – и най-вече от качеството на контактната стъпка. Въздушното налягане играе важна роля с влиянието си върху размера и формата на контактната стъпка, разпределението на механичните сили на различни точки от гумата при контакт с пътя.
Споменатите 6 функции определят нивото на безопасност, комфорта и икономичността. Ако искате поддържате изпълнението им през целия живот на гумата, трябва да вземете и някои предпазни мерки. Гумата има нужда от въздух, за да изпълнява ролята си, поради което трябва редовно да проверявате налягането. Всяка гума губи въздух заради порестата структура на каучука. Инцидентна повреда на вентила или джантата, малки прорези по протектора или стените също могат да увеличат загубата на въздух. Налягането влияе върху всеки аспект на представянетона гумата.


Налягането в гумите (автор Еванс Братфийлд)

Въпреки, че много мотористи прекарват дълго време дискутирайки предимствата на различни марки и съставки на гуми, темата за налягането в гумите рядко се обсъжда. Освен основната му функция – да държи гумата на джантата, налягането в гумите оказва влияние върху много фактори.

Много мотористи знаят, че неподходящото налягане увеличава износването на гумата, но пренебрегват факта, че налягането засяга също така управлението и стабилността. За оптимално представяне при наклонявания върху пистата, производителите на гуми обикновено препоръчват налягането да е по-ниско отколкото това за улично каране.
Защо?
По-ниското налягане дава възможност за по-голяма контактна повърхност, което означава по-добро сцепление при завиване. Колко ниско трябва да бъде налягането? Не трябва да е толкова ниско, че да позволява каркасът да се деформира и така да пречи на управлението.
Също така, ако налягането е прекалено ниско, гумите се загряват прекомерно, а високата им температура намалява сцеплението. Правилното налягане в гумите с диагонални пластове е определящо за запазване на протектора в допустими температурни граници.
Въпреки, че при радиалните гуми са сведени до минимум температурните колебания, причинени от стойностите на налягането, правилното им налягане е в плюс при бързо каране. Най-сигурното средство за определяне дали налягането влияе положително на гумата е пирометърът (уред за измерване на високи температури). С него се измерва дали гумата е достигнала температурата, която производителят й препоръчва.

Анализът на повишаването на налягането след определен брой обиколки дава информация за качеството на самата гума. Денис Смит от Dunlop’s Sport Tire Services препоръчва повишаване от 2-4 паунда в предните гуми и 6-8 паунда в задните. Но той допълва, че повечето представители на гуми, както и клубните състезатели, трябва да се посъветват с доставчика си на гуми, а не да се осланят на принципа проба-грешка.

Щом като максималното сцепление е нещо положително, защо по улиците не караме гуми с налягане като за състезание? Първо, защото според представител на Michelin, по-доброто сцепление при завой е за сметка на стабилността и комфорта. Пониженото налягане намалява стабилността при движение в права посока - независимо колко талантливи са мотористите, повечето от тях карат моторите си по улиците прави. Правилното налягане в предната гума дава и друго предимство – по-голяма прецизност и бързина при завиване, което е от съществено значение при висока скорост. Второ, лесно може да прегреете гумите си само като карате в права линия, защото така спада налягането им. Запомнете, че пониженото налягане осигурява по-голяма контактна повърхност чрез огъване на каркаса, дори и когато не завивате. Направете един дълъг поход със спортния си мотор с недостатъчно напомпани гуми и ще видите как огъването на каркаса ще окаже пагубно влияние върху тях.

Производителите на гуми отделят много време да определят какви са стойностите на налягането, при които представянето е максимално, а износването на гумите минимално. Някои производители препоръчват да се спазват стойностите, които са дадени в инструкциите за ползване на гумите, с които е оригинално оборудван мотора. Но при голям брой гуми, например Metzeler и Pirelli, съществуват специфични стойности на налягането, които трябва да се спазват при различните комбинации от гуми/мотори. Не забравяйте да се консултирате се продавача на гумите ви за специфични стойности на налягането, определени от производителя. И проверявайте налягането преди всяко каране!

Кори Джонсън от Metzeler/Pirelli твърди, че причината за 75-80% от спуканите гуми е, че не са били достатъчно напомпани. Имайки предвид, че цената на качаствените гуми е висока, инвестицията в добър манометър, и разбира се добросъвестната му употреба, е евтина застраховка


Информацията взета от : http://www.m-cartuning.com/?go=a10 http://www.m-cartuning.com/?go=a1

_________________
Изображение
HONDA CBR 600 F4 2000

skype: kaliano1


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 1 мнение ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Иди на:  
cron
Форума се задвижва от phpBB® Forum Software © phpBB Group
Преведено от yarnaudov.com