Дата и час: 18 Мар 2019, 22:57

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 26 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 19 Мар 2010, 11:35 
Offline
Лейтенант
Лейтенант
Аватар

Регистриран на: 19 Окт 2004, 12:20
Мнения: 158
Не е много тук мястото, но съм силно възмутена и исках да споделя и с вас. Възмутена съм от София и от хората, които са започнали да живеят тук от няколко години. Това което предизвика силни емоции в мен е кочината, в която минава ежедневието ни. От около седмица, след като се стопи снега, градинката зад блока, в който живея, прилича на сметище. От вятъра и незатварящите се кофи, са се разлетели торбички, чували, картони, по-малки торбички и какви ли не други боклуци. Вчера за моя най-голяма изненада, от другата страна на блока,където има голяма улица без тротоари, имаше тълпа от почистващи (десетина). Замитаха с метлички прах от улицата - сигурна съм че за това си действие и пари ще вземат. А там където наистина има нужда никой не се и появи. За съжаление това не е от една седмица. При всеки по-силен вятър от кофите, в които непрекъснато ровят клошари се разлита какво ли и отива директно на тревата и детските площадки. При предишния такъв случай, много хора от блоковете излязоха и си изчистиха сами. Два дни по-късно пак духна вятър. Разрових се из интернет - фейсбук, гугъл и не открих нито едно място, на което човек може да се оплаче или да има други подобни оплаквания. Въпросът ми е - за какво плащаме данъци - никак не малки? И дали това, което се вижда отвън, не е в действителност, това което е и отвътре!

_________________
Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Мар 2010, 11:41 
Offline
Генерал-майор
Генерал-майор
Аватар

Регистриран на: 20 Юли 2004, 09:17
Мнения: 2704
Местоположение: София
ма то си е точно така! това ни идва отвътре! това е просто нагледната илюстрация на нашето общество. Не можем да обвиним никого за това, защото си го правим собственоръчно и ежедневно! Това е факт. Ужасното е, че НИКАКВА оправия не се задава. Аз лично, за толкова години НЕ виждам никакъв реалистичен и приложим начин за промяна. Ни глоби, ни забележки, ни умни приказки - нищо не трогва нашия човек.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Мар 2010, 11:56 
Offline
Лейтенант
Лейтенант
Аватар

Регистриран на: 19 Окт 2004, 12:20
Мнения: 158
То всеки може да се оплаква и само това прави. Лошото е, че вече сме толкова смазани и толкова обръгнали на всичко, че се палим, палим, пък после ни минава. И всеки гледа да се спасява поединично. Дали като се махне от София, дали като просто си затваря очите. То и затова цялата държава е на тоя хал. Овце сме и това е!

_________________
Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Мар 2010, 12:01 
Offline
Сержант
Сержант
Аватар

Регистриран на: 31 Мар 2008, 12:09
Мнения: 87
Местоположение: София
Здравей!
Мисля ,че Столичен инспекторат трябва да е службата към която да се обърнеш!
http://inspectorat-so.org/
Дали ще последва нещо от това е друг въпрос...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Мар 2010, 12:04 
Offline
Капитан
Капитан
Аватар

Регистриран на: 23 Апр 2009, 13:55
Мнения: 427
Местоположение: София
Аз пък съм възмутен от хората, който живеят тук още като дойдох преди 8 години от Казанлък за да уча. Там не е така, както и в много други по-малки градове. Мисля, че рибата е вмирисана от към главата и ми писна да слушам как хората, "които са започнали да живеят тук от няколко години" били виновни за всичко.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Мар 2010, 12:11 
Offline
Лейтенант
Лейтенант
Аватар

Регистриран на: 19 Окт 2004, 12:20
Мнения: 158
Ами да прав си. Тези които живеят тук, не си цапат вкъщи. И аз не съм родом от София, но живея тук от 23 години и "преди години", такава селяния нямаше. Но да не изместваме темата, всички сме виновни и тези които цапат и тези, които си мълчат и нищо не правят.
За софийски инспекторат не вярвам, че нещо ще се случи, Дружба 2 отдавна е квартал забравен от бога, но мисля да им пиша, пък да видим. Има и снимков материал:-)))

_________________
Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Мар 2010, 12:51 
Offline
Лейтенант
Лейтенант
Аватар

Регистриран на: 31 Яну 2009, 22:46
Мнения: 250
Преди време като бях в Щатите ми се наложи да сменя квартирата. И когато отидохме да говорим за един апартамент, управителката на комплекса като разбра откъде сме млъкна за малко и почна да разказва как преди време е имала наематели българи, които са й създавали доста грижи откъм ред и чистота...ноооо в крайна сметка склони да ни даде апартамент след като ни разпита подробно какви сме, какво правим там и т.н. като впоследствие остана доволна от нас. нямаше забележки. и каза: "It is not nationality, it is personality." Та по този повод да кажа, че който си е мърляч в душата си му проличава и в действията в обществото/на улицата/в работата... А София е мърляв, грозен, сив, крив, Ожулен град, не защото някои от село са дошли да го изцапат, а защото тук е концентриран облика на народа в тази държава както във всяко по-голямо сити.

_________________
http://www.youtube.com/watch?v=r0uR2cNaqdE


Последна промяна LadyRider на 19 Мар 2010, 15:51, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Мар 2010, 13:29 
Offline
Генерал-майор
Генерал-майор
Аватар

Регистриран на: 20 Юли 2004, 09:17
Мнения: 2704
Местоположение: София
начи искам да кажа няколко неща
първото е, че във всеки голям град, ако кривнеш от обичайните туристически маршрути ще попаднеш в едни мръсни сокаци, дето не вярваш, че в тоя хубав чист град /Лондон например/ може да има такова нещо. Но има.
Но там където хората живеят, по крайните квартали и събърбъни да видиш такава кочина и мизерия. Да ... в най-пропадналите негърски гета. Което иде да каже едно просто нещо, дето всеки го разбира и без превод.

Но бях преди години в най-пропадналия квартал на Краков, Полша. Казва се "Нова Хута" и се води бачкаторския рай. Блокове, блокове... подредени градински, подкастрени, окосени, нито един боклук. Ама извинете, да не мислите че тези бачкатори там са много по-богати или много-по-умни или някаква извънредна цивилизация ги гони... НЕ! Не е там ключа от палатката.

Относно разделението на новодошли и т.н. ще се опитам да го обясня просто. "Селянинът" и "гражданинът" са два вида обществено самосъзнание, като нито едно от двете не превъзхожда другото, те просто се различават защото начинът им на живот е различен. Битието определя съзнанието. Това е същото като при автомобилиста и моториста. И двамата са участници в движението, и двамата карат нещо, но много често нуждите и разбиранията им влизат в противоречие.

Няма нищо по-силно и постоянно като връзката на селянина със земята и неговият свят е подчинена на тази връзка, на циклите на обработка и на взаимодействието с животните, които гледа. Гражданинът, няма значение дали идва от малък или голям град не може по никой начин да разбере тази връзка нито да схване желязната логика в живота на селянина. Селянинът, от своя страна изобщо не разбира живота на гражданина. И двата вида виждат само една част от битието на другата и двете страни живеят с погрешни впечатления. Така автомобилиста намира моториста за нахален суисайдър, а моториста намира всички автомобилисти за задници.

Проблемът се получава, когато единия вид се намеси в живота на другия. Но ако гражданинът реши да стане селянин той НЯМА НАЧИН ДА НЕ СЕ ПОДЧИНИ НА ЗАКОНИТЕ, които управляват живота на село. Ако искаш да имаш картофи трябва да копаш, ако искаш да имаш мляко трябва да доиш. Няма масто за увъртания и терикатлъци. Но когато селянинът стане гражданин той пренася полезните си навици от село, но ловко заобикаля "непотребните" градски задължения. В къщи му е чисто като в аптека, а от вратата нататъка е "кър" - фърляй смело. Тъпчи, гази, късай. Другите в града са му никои, защото за него общество е само родата му, т.е. обществено самосъзнание - нъцки. Човекът дошъл от село в града, гледа на града не като на ДОМ а като на място да вземане на пари. Затова всяка събота и неделя, той си ходи "вкъщи" оставяйки зад гърба си кочината, която е направил на тия, които нямат къде да се евакуират от нея.

Кюстендил е стар български град. Наистина много, много стар! В него живеят граждани. Същото важи за Търново, за Варна, за градове като Сопот, Хасково и т.н. Градското самосъзнание не е привилегия на големия град. То е начин на мислене, на хора, които обитават градската среда и се държат като такива. Има и хора, наистина от село, които имат напълно завършено градско самосъзнание, защото те са решили така. Приели са го и се вписват в града без никакъв проблем. За съжаление има твърде много от другия вид, които се държат по-скоро като турците в Германия - просто пренасят Турция със себе си.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Мар 2010, 15:18 
Offline
Сержант
Сержант
Аватар

Регистриран на: 02 Май 2007, 15:40
Мнения: 98
Местоположение: Sofia
=D>
..както винаги - изчерпателна :D


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Мар 2010, 16:34 
Offline
Подполковник
Подполковник
Аватар

Регистриран на: 23 Май 2006, 09:20
Мнения: 916
Почистването и поддържането имат заразителен характер. Според мен. Докато миех дограмата на входната врата на блока, слезе един комшия и измете пред блока. Друг пък почисти тревната площ. Без да лепя обявления за "ленински съботник"...
Друг път видях как от един спортен мерцедес шофьора си изхвърли хартиения плик от МкДоналдс, пръснаха се салфетки, кутийки и чаша от кола. На Витошка.
Има един интересен филм: "Предай нататък"

_________________
Никога не знаеш колко скоро може да стане твърде късно


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Мар 2010, 16:47 
Offline
Лейтенант
Лейтенант
Аватар

Регистриран на: 19 Окт 2004, 12:20
Мнения: 158
Алис и аз така си мислех до преди час, когато поддала се на подтика да не викам неволята, а сама да запретна ръкави, сложих ръкавиците и взех няколко чувала. Е дойде още една жена, не от обграждащите мърсотията блокове, а от един с чист вход отпред. Друг не се прежали. Едно дете, което по принцип си играе на площадката, ме погледна все едно съм от "Клошар ООД", а един кисел гъзар мина покрай мен, изхвърли си торбичката боклук и се извърна да не гледа.
Ама аз съм доволна. Въпреки малко болното ми състояние добра работа свършихме. Има и още много, но може да изчакам до утре, та да имам публика и от прозорците и балконите. Човек работи по-добре като гледат, май.

_________________
Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Апр 2010, 10:20 
Offline
Генерал-майор
Генерал-майор
Аватар

Регистриран на: 25 Ное 2005, 17:00
Мнения: 3411
Местоположение: София и с. Студена
Преди пет години се отказах да си късам нервите с "новите" софиянци и си купих къща извън града, в китното село Студена. Не мога да живея с хора, които смятат, че са им дали града за разграбване. Това вече не е градът, в който тихо и кротко живях петдесет и кусур години. Кой каквото си ще да мисли, но искам да чувам българска реч по улиците, а не някакво свирепо и неразбираемо мьечене. Далеч съм от мисълта да оспорвам някому правото да живее там където намира за добре, но когато отидеш на чуждо място си длъжен да спазваш заварените правила. Е, щом не се получава, без мен. Защо трябва да си късам нервите в ужасния трафик с хора, които нямат представа къде е "Дондуков". Не мога да съжителствам с хора, които смятат софийските молове за културни средища на държавата. Не желая да се поздравявам по стълбите на блока с хора, които се събуват пред вратата, а ги мързи да занесат торбичката с боклук на 50 м до кофите. Толкоз.

_________________
E PLURIBUS UNUM
ISRA № 30445


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Апр 2010, 17:10 
Offline
Редник
Редник

Регистриран на: 24 Юни 2009, 18:02
Мнения: 9
Fats написа:
Преди пет години се отказах да си късам нервите с "новите" софиянци и си купих къща извън града, в китното село Студена. Не мога да живея с хора, които смятат, че са им дали града за разграбване. Това вече не е градът, в който тихо и кротко живях петдесет и кусур години. Кой каквото си ще да мисли, но искам да чувам българска реч по улиците, а не някакво свирепо и неразбираемо мьечене. Далеч съм от мисълта да оспорвам някому правото да живее там където намира за добре, но когато отидеш на чуждо място си длъжен да спазваш заварените правила. Е, щом не се получава, без мен. Защо трябва да си късам нервите в ужасния трафик с хора, които нямат представа къде е "Дондуков". Не мога да съжителствам с хора, които смятат софийските молове за културни средища на държавата. Не желая да се поздравявам по стълбите на блока с хора, които се събуват пред вратата, а ги мързи да занесат торбичката с боклук на 50 м до кофите. Толкоз.

Надявам се че нямаш предвид, че само пришълците от провинцията са виновни за това положение. Със сигурност има доста "кореняци" които са на същото ниво което описваш. Даже бих се обзаложил че процентното съотношение е еднакво.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Апр 2010, 18:13 
Offline
Генерал-майор
Генерал-майор
Аватар

Регистриран на: 25 Ное 2005, 17:00
Мнения: 3411
Местоположение: София и с. Студена
Аз не деля хората. Но София стана вече близо три милиона. А може да понесе без проблеми около милион. Това налага определени изводи.
Относно пликчетата - докато няколко мои съседи не продадоха апартаментите си преди мен, кой знае защо боклук в градината зад блока нямаше. Аз живеех в хубава тиха махала зад Военно историческия музей, на улица Черковна, в четириетажен, сравнително добре поддържан блок. Щом се появиха новите съседи, нещата започнаха да се променят. Пликчета, хартии, редовно незаключена врата на входа (често разбита брава, защото там дето живеели преди никой не се заключвал!?), яка чалга по нощите. Е какво, да вляза в затвора защото съм се опитал да налея малко разум в нечии тъпи тикви? Няма да стане. Да мрат сред собствената си простотия. Аз съм кротък човек с ненатрапчив нрав. Това, че мога все още с лекота да извия врата на някой простак не решава въпроса.
Сега живея в прилична къща с голяма градина и много дървета. Никой не може да ми хвърля боклук в двора, нито да ми пробива дупка в главата с просташката си музика. Въпрос на личен избор. Да спомена само, че новите ми съседи се чудят на акъла на тези, които са се натъпкали в София през последните 20 години.

_________________
E PLURIBUS UNUM
ISRA № 30445


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Апр 2010, 10:05 
Offline
Лейтенант
Лейтенант
Аватар

Регистриран на: 31 Яну 2009, 22:46
Мнения: 250
Знаех си , че темата ще допре до това кой е селянин и кой е гражданин. ..Ама ако погледнете исторически ние сме си народ от селски тип най-общо казано. Ако не са били византийците още щяхме да живеем в юрти (монголска палатка с огнище в средата) сигурно. Просто нашите тука са почнали да попиват цивилизация и култура по малко. (виж "История на Първото Българско Царство" от Стивън Рънсиман - малко по-обективен поглед над събитията по тия ширини) И после 500 години яко назад. Докато в Европа са танцували валсове, ние сме яли боб тука и сме плащали данъци на Ориента с наведени главици. Ами откъде да ни дойде гражданското мислене и култура. Има нещо, но не е това, което трябва да бъде. И мен много ме дразни погазването на всякакви правила в България. Ей така да мине номера. Даже не знаем как се ходи по един тротоар примерно и се бутаме като кози ако не сте забелязали. Всеки отляво-отдясно, срещу тебе, а някои даже си мислят, че тротоара е некъв мегдан за разхождане и като се опнат в редица не може да се размине човек. Един приятел ми казваше, че същото нещо го дразнело и аз му казах, че ако не си излизал в чужбина някои неща, които се случват тук никога няма да ти направят впечатление и ще си караш така. Ами откъде да знаят толкова хора, че има и друг ред. Ако ти не покажеш на детето си как да се движи по тротоара примерно (не че има писано правило, ама е много удобно ако се спазва дясното движение. лично мнение само) всички стари и лоши привички се предават напред. Значи този моя френд го дразни същото нещо, ама не се сеща да каже на лапето си, че е по-добре иначе, а не да се бута където му падне...и така. Единственият недостатък на тази държава е, че е много близо до Ориента. Женският пазар в София е показно. Селяния и мръсотия до шия. Не че стъпвам там ама съм гледала по телевизора, че е много зле. Абе какво се отплеснах и аз... :?

_________________
http://www.youtube.com/watch?v=r0uR2cNaqdE


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Апр 2010, 11:58 
Offline
Капитан
Капитан
Аватар

Регистриран на: 15 Юни 2006, 11:23
Мнения: 334
Местоположение: Shopland yard & Chayka town
Иха... и добре че майка ми идва от Украйна, та да може да ме научи на ред и дисциплина. Ако беше българка не си представям каква ли свиня щях да стана. Айде стига! Чистотата надали има връзка с 5 века н'ам си кво си. Добре че си имаме едно толкова хубаво оправдание за всичко, което ни мързи да правим като хората.
Помня, едно време излъчваха нещо като образователно филмче за децата, как и къде да хвърлят боклуци. Ако това нещо се пускаше доста по-често, така че да се набие в мозъчетатата на всички дечица, положението щеше да е доста по-цветущо мисля аз. А докато никой нищо не прави по въпроса с обучението относно чистота и поведение на обществени места... ще си живеем като.. хора (щот и свинете, с извинение, сЕрат "разделно").


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Апр 2010, 12:02 
Offline
Генерал-майор
Генерал-майор

Регистриран на: 05 Мар 2005, 15:43
Мнения: 2713
Момичета и момчета, като един човек, попътувал насам-натам, ще ви кажа, че всеки голям и "космополитен" град е мръсен и ужулен... така, че тоз рев е излишен и неуместен. Който не му изнася постъпва като Румен...

_________________
www.hdforums.bg


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Апр 2010, 14:03 
Offline
Капитан
Капитан
Аватар

Регистриран на: 23 Апр 2009, 13:55
Мнения: 427
Местоположение: София
Редактирано, защото не виждам смисъл да се изказвам повече по темата.


Последна промяна MyCTaKaP на 07 Апр 2010, 16:52, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Апр 2010, 14:25 
Offline
Лейтенант
Лейтенант
Аватар

Регистриран на: 01 Мар 2010, 19:19
Мнения: 223
Местоположение: Варна
LoveHate написа:
Момичета и момчета, като един човек, попътувал насам-натам, ще ви кажа, че всеки голям и "космополитен" град е мръсен и ужулен... така, че тоз рев е излишен и неуместен. Който не му изнася постъпва като Румен...


Да де, но има мръсен и ужасно мръсен. До хората си е, даже не толкова до култура, колкото до чувството за собственост, че това си е твоят град.
И аз съм походил насам-натам, но мръсотия като нашата има само в емигрантските им квартали. За БГ е нормално, поне половината ми познати са "вътрешни" емигранти. Няма да забравя, преди 2 години преминахме Сърбия на път за Босна и Хърватска... ПРЕБРОИХМЕ 6 ПОЛИЕТИЛЕНОВИ ТОРБИЧКИ край пътя докато преминем страната ( с изключение на местата, където спират туристически автобуси).
Та, в главата е проблема, не в пари, данъци или глоби. У нас колкото повече се плаща за данък смет, толкова повече ще се цапа и хвърля навсякъде (манталитета "като си плащам пък ще цапам, мамка им" работи). Защото не сме стопани а гости на земята си.

_________________
Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Апр 2010, 14:57 
Offline
Генерал-майор
Генерал-майор
Аватар

Регистриран на: 20 Юли 2004, 09:17
Мнения: 2704
Местоположение: София
мой познат, журналист, работи като PR, голЕма работа, ходи облечен в костюм и кара луксозна нова кола. На светофара сваля джама и си изсипва пепелника на улицата. Хахаха... извинявайте. #-o

А Румен е прав поне като констатация. Когато бях малка София беше уникално чиста. Пълна със зелени площи и дървета дори и в "бачкаторските" квартали. Помня градинките с розите, винаги окосената трева, здравите пейки и игрищата, пълни с дечурлига. Сега няма ни зелени площи, ни рози, ни дървета. И деца няма щот дори и тротоарите са превърнати на паркинги...

Не обичам да изпадам в разни "ретроспекции", но фактът си е факт.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 26 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Иди на:  
Форума се задвижва от phpBB® Forum Software © phpBB Group
Преведено от yarnaudov.com