Дата и час: 15 Ное 2018, 07:25

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 44 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 01 Окт 2011, 20:53 
Offline
Полковник
Полковник
Аватар

Регистриран на: 10 Фев 2007, 13:57
Мнения: 1840
Местоположение: София/Етрополе
Цитат:
Чорба от свинско месо със зелев сок
Продукти:
400 г свинско месо
2 суп. лъж. свинска мас
1 глава кромид лук
2 суп. лъж. брашно
1 суп. лъж. червен пипер
зелев сок
вода
3-4 картофа
сух джоджен

Приготвяне:
В маста запържете свинското месо, нарязано на хапки, добавете и нарязана 1 глава кромид лук. Прибавете брашното и го запържете. Поръсете с червения пипер и налейте равни части вода и зелев сок. Посолете на вкус.
След като месото поври около половин час, прибавете картофите нарязани на кубчета.
Преди да свалите чорбата от огъня подправете я със стрит сушен джоджен.

Коментар: Чорбата е фантастична ... И аз си я правя от дълго време,, само че не запържвам месото, а всичко варя . Режа на ситно и кисело зеленце ...:) Опитайте, няма да сгрешите.
Елица Караиванова, 25 г.

Коментар: Това се казва куркудена чорба и е традиционна за Севлиевски район. И както Елица казва, в нея се слага и кисело зеленце нарязано на ситно. Без картофи и без джоджен, а с чубрица и черен пипер. И ако има греяна ракийка елате да видите.
Румяна Събчева, 33 г.

Коментар: И с нарязан на ситно праз става още по вкусно.
Ивелина Станчева, 40 г.

От тук: http://www.az-jenata.bg/index.php?page=article&aid=5791

Цитат:
Телешка супа със зелев сок
Необходими продукти
телешко месо – джолан 200 гр.
сок – зелев 1 л.
кисело зеле – 100 гр.
лук – 1 глава
ориз - 30 гр.
червен пипер
чубрица
масло – 20 гр.
олио – 2 с. л.
сол


Приготвяне
Почистеният лук и зелето се нарязват на ситно. Месото се обезкостява и се нарязва на дребни парчета.

В сгорещеното олио се задушават месото, лукът и зелето. Прибавя се червен пипер и се залива със зелевия сок.

След като месото се свари се добавят оризът и чубрицата и огънят се намалява.

Към готовата супа се прибавя разтопеното краве масло.

От тук: http://recepti.gotvach.bg/r-995-%D0%A2% ... 0%BE%D0%BA

_________________
Dr. Galinstein
Look! It's moving. It's alive. It's alive...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Окт 2011, 17:54 
Offline
Генерал-майор
Генерал-майор
Аватар

Регистриран на: 25 Ное 2005, 17:00
Мнения: 3411
Местоположение: София и с. Студена
Ето нещо бързо и вкусно, по силите на всяка булка (пък и не само).

Сладките на Барбара - мома американка

Разбийте 100 гр. масло с 2/3 ч.ч. захар, след това прибавете 1 яйце, 1 препълнена часа / с връх/ брашно, 1 ч.л. сода за хляб, 1 ч.л. сол и 2 прахчета ванилия. Омесете сместа до получаването на твърдо и леко жилаво тесто. Нарежете на ситно 1 млечен и 1 натурален шоколад, 1/2 ч.ч. орехи или бадеми /по избор/ и ги размесете с тесто. Оформете сладки с предпочитана от вас големина и печете 10 мин. на 180 градуса докато придобият леко кафяв цвят. Важно! Извадете сладките от тавата докато са още горещи.

Питките със сирене - приятелката на Барбара от Орлов мост

В 1 кофичка кисело мляко разбъркайте добре 1 равна ч.л. сода за хляб, прибавете половин кг.предварително пресято брашно и 250 гр. едро настъргано сирене. Разбъркайте добре до получаването на тесто. Оформете питки с големина на детски юмрук, наредете ги в добре намазана с масло тавичка, като върху всяка питка поставите малка бучка масло. Баш мераклиите могат да поръсят питките със стрит ким или макова семе по избор. Печете 5 мин. в много силна фурна, след което намалете температурата и печете още 10 мин. докато питките придобият златист цвят.Поднесете ги с истинско кисело мляко.

_________________
E PLURIBUS UNUM
ISRA № 30445


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Яну 2012, 15:37 
Offline
Редник
Редник

Регистриран на: 22 Ное 2011, 15:32
Мнения: 3
да кажа първо здравейте на всички подвизаващи се в този форум колеги моята рецепта е елементарна и много обичана от почти всички мотористи САЛАТА "СЛЪНЦЕ"

взимаш една голяма чиния в средата и правиш канапе от филе над него слагаш слънцето което представлява татарско кИфте :D и отстрани украсяваш с кебабчета за лъчи ... допускат се и варяции като малки кИфтета за облачета и вместо татарско кюфте по средата пържола :D

да ви е сладко на всички и още малко остана до почването на новия сезон ..... а вече не се издържа с тоя сняг лед и студ


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Фев 2012, 12:59 
Offline
Генерал-майор
Генерал-майор
Аватар

Регистриран на: 25 Ное 2005, 17:00
Мнения: 3411
Местоположение: София и с. Студена
САЛАТИ

Салатите през зимата и ранна пролет са малко “по-тежки”, тъй като доста от тях включват консервирани зеленчуци. Преобладават сосове от типа на майонезите. Вече не е проблем цяла зима да ядем пресни домати и краставици, но за съжаление съществува огромен риск да попаднем на парникови имитации, с вкус и консистенция на гумена лента за обезшумяване на широк трамвай.

САЛАТА С АВОКАДО II Ðазрежете авокадото на две по дължина и отстранете костилката. Плодът се отделя от кората с помощта на голяма лъжица. Получените “ладийки” напълнете със смес от счукани орехи и чесън, размесени със ситно нарязан магданоз и копър. Залейте със сметана, разбита с лимонов сок. Няколко капки качествен зехтин придават завършеност на творението ви.
САЛАТА С АВОКАДО III Почистеното авокадо нарежете на кубчета и размесете с нарязан домат, кръгчета праз и малко счукан чесън. Залейте обилно салатата с лимонов сок, зехтин, сол и черен пипер. Капка Табаско не е излишна. МЕКСИКАНСКА САЛАТА (да не се бърка с недоразумението, пуснато на пазара от нек’ва си фирма с текстилно заглавие) В подходяща купа разбъркайте един нарязан на кубчета плод от авокадо, два нарязани на кубчета домата, едно парче “Петрохан” или подобен сух колбас - най-добре луканка, нарязана на тънко и малко натрошено сирене (колкото по-миризливо, толкова по-добре). Поръсете с лимонов сок, олио, сол и щипка от възможно най-лютия червен пипер, който можете да преглътнете без риск от задушаване. По-юначните от вас може да наръсят обилно със сос Табаско. Сервирайте салатата върху предварително изпържени палачинки от царевично брашно. Украсете със стръкове свеж магданоз.
РУСКАТА САЛАТА НА МАМА С риск да бъда обвинен в тежка маниащина ще направя изявление - домашната майонеза от сурови жълтъци няма плътност и има гаден вкус на олио. Никога не влизам в кръчми с табела “КУХНЯТА НА МАМА”, щото никога не съм сигурен чия мама разплакват поредните кандидати за забогатяване на наш гръб, пардон корем. Съвсем друго е общението с мамините рецепти, когато съм на гости на престарялата ми майка. Тя прави изумително вкусна майонеза от варени жълтъци. С много търпение и пот на челото. И така, сварете десет яйца. Охладете ги, обелете и отделете жълтъците. Смачкайте ги с вилица. Прибавете един суров жълтък. Забравете за миксера - от високите обороти майонезата задължително се пресича. Въоръжете се с дървена лъжица и бъркайте жълтъчената каша само в една посока, като прибавяте по няколко капки олио. Само на капки, защото разбързате ли се, пресичането на майонезата е гарантирано. Ако все пак непоправимото се случи, може да оправите нещата с помощта на 2-3 с. л. гореща вода и няколко капки лимон. След като сте изразходвали поне половин литър олио, вашата майонеза е почти готова. За да стане лека и пухкава добавете половин ч. ч. кисело мляко, но не от онуй на баба ви. Плънката за салатата се състои от ситно нарязаните белтъци на яйцата, кисели краставички, сварени моркови и картофи, шунка (с “камчия” не става), млад грах (може и консерва), и една обелена и настъргана зелена ябълка. Разбъркайте добре салатата, подправете с лимон, сол и черен пипер на вкус.
ГОЛЯМА САЛАТА В началото на деветдесетте години попаднах в изключително уютен софийски ресторант, където собственикът ми препоръча тази салата. Там тя носеше друго, доста колоритно име, но по понятни причини не мога да го използвам. Лошото бе, че след нея не можах да опитам почти нищо друго от великолепната кухня на заведението. Сега искам да споделя с вас този вкусен спомен. В голяма купа смесете 1 ч. ч. сварен едър черен фасул - най-добре от консерва (може да комбинирате бял, червен, зелен - зърна и черен), голям твърд домат, нарязан на кубчета, половин ч. ч. сладка царевица, стрък млад и крехък праз, нарязан на кръгчета. Обилно поръсете със зехтин, лимон, сол и черен пипер на вкус. Допълнително в малка купичка сервирайте сос, приготвен от 1 к. ч. майонеза, 1 к. ч. кисело мляко, 1 с. л. дижонска горчица и ситно нарязан магданоз. Забравих да спомена, че това е само 1 (една) порция, за 1 (един) човек.
СУРОВА ШАРЕНА САЛАТА Една от най-красиво изглеждащите и ухаещи на свежо салати. Разгул на багри и аромати. Настържете на едро ренде равни части моркови, целина и сурово червено цвекло. Прибавете много тънко нарязано прясно зеле. Ако имате бяло и червено, още по-добре. Подправете със зехтин, лимон и сол на вкус. Отгоре поръсете обилно със ситно нарязани магданоз и листа целина.
ДОМАТИ ПЪЛНЕНИ СЪС СИРЕНА Изберете еднакви по големина твърди домати, отрежете капачета от горната страна и ги издълбайте с лъжичка. Пригответе плънка от настъргани сирена - рокфор, ементал, бяло сирене или крема, размесени с няколко скилидки счукан чесън, малко зехтин и много ситно нарязан копър. Напълнете доматите и върнете капачетата. Украсете с листенца свеж магданоз. Ако запазите миг тишина, ще чуете нетърпеливо подрънкване от хладилната камера - шишето водка напира да се включи във веселбата. КАРТОФЕНА САЛАТА С МАСЛИНИ И ПРАЗ Салатата е изключително лесна за приготвяне, но има малка предварителна подготовка. Купете поне половин кило едри, здрави маслини - черни, зелени и кафяви. В достатъчно голям буркан ги залейте с олио, да ги покрие. Хубаво е да ги забравите за няколко дни, за да пуснат хубаво аромата си. Тук веднага някой пурист с основание ще рече, че има зехтин за тая работа. Така е, но не е същото, а в зехтина, даже и най-качествения, лично аз до този момент не съм успял да уловя нито една маслинка. Измийте добре картофите, разрежете на две и сварете без да ги белите. Щом са готови може да ги топнете за миг в леденостудена вода - кората пада почти без вашата намеса. Обелените картофи нарежете на по-дребни парчета, прибавете нарязан праз (много), маслини, сол на вкус и обилно залейте с олиото от маслините. Като казвам обилно, ме разберете буквално, картофите трябва добре да се напоят с мазнина още докато са топли. Няколко скромни супени лъжици не вършат работа - те са огромно количество само в сбърканите представи за “овкусяване” (пфу, мръсна дума) на един телевизионен водещ, който с нужда и без ни дрънка “здравословни” глупости. Разбъркайте добре и покрийте салатата с капак. Оставете на хладно поне за час. Преди сервиране поръсете със ситно нарязан магданоз. Още по-вкусно става ако нарежете кисели краставички и твърдо сварени яйца. Но това е вече друга приказка... ПРЕСНОСОЛНА САЛАТА ОТ СКУМРИЯ Придобийте две големи, хубави и дълбоко замразени скумрии. След като се поотпуснат на стайна температура, обелете кожата и обезкостете. Нарежете рибата на малки кубчета и я размесете с две връзки ситно нарязан пресен лук (вече се намира целогодишно по пазарите). Без да правите икономии обилно поръсете с лимонов сок и зехтин, ситно нарязан магданоз и сол на вкус. Изсипете салатата в съд с капак и я приберете в хладилника за 7-8 часа - време достатъчно да разрешите вечната дилема - водка или гроздова. А дядо поп би отсекъл "И бира, чадо, и бира..."
САЛАТА С МАЛКИ ЦАРЕВИЧКИ От известно време на пазара се появи голяма благина - бурканчета цели млечни царевички, с които можете да приготвите малки вкусни гъделчета. Препоръчвам да използвате вносни консерви и за това имам сериозни основания. Уважавам девиза “Изберете българското!”, но нашето производство (за кой ли път) има един съществен кусур - производителят не се е консултирал със специалист диетолог за количеството сол и оцет, вложени в продукта, а се е предоверил на вкуса на балдъза си - прочута местна отровителка. Един сливенски малоумник пък беше написал на етикета върху опаковката, че туршийката му съдържа оптимално количество нитрати и тежки метали. Лошо, Седларов, лошо. Но да си дойдем на думата. Царевичките измийте с много студена вода (ако са български) и оставете върху салфетка да се подсушат. В подходящ съд разбъркайте зърна от зелен фасул (консерва), маринована червена капия, червен лук, нарязан възможно най-тънко на кръгчета и шепа обелени скариди. Подправете със сол, зехтин, лимон и няколко капки сладък (светъл) соев сос. Накрая прибавете дезактивираните царевички. Скаридите може да замените с раци от подходяща консерва.

_________________
E PLURIBUS UNUM
ISRA № 30445


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 44 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Иди на:  
Форума се задвижва от phpBB® Forum Software © phpBB Group
Преведено от yarnaudov.com