Дата и час: 26 Апр 2018, 14:28

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 44 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 17 Юли 2010, 12:27 
Offline
Лейтенант
Лейтенант
Аватар

Регистриран на: 19 Окт 2004, 12:20
Мнения: 158
Поради големия интерес на мъжката и част от женската аудитория към рецепти (мусаки, пържоли и т.н), правя една тема, в която можете да се вихрите... Дано това опази другите от спам:-) Румен повлече крак, хайде давайте:-)

_________________
Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Юли 2010, 15:54 
Offline
Сержант
Сержант
Аватар

Регистриран на: 05 Юли 2010, 17:56
Мнения: 47
Местоположение: София
Моята рецепта за пилешка супа :)

Необходими продукти:

4 цели пилешки бутчета
1 морков
1 глава лук
1 червена чушка
2 картофа
1 ч.ч прясно мляко
магданоз
олио
пикантина

Начин на пригтвяне:
Бутчетата се измиват и сваряват (най-добре в тенджера под налягане). Бульонът от сварените бутчета се прецежда и запазва.
Месото от бутчетата се накъсва на малки късчета. В сгорещена мазнина се слагат първо нарязаните на ситно моркови, пикантината и малко от пилешкия бульон.
След това се добавят лукът, червената чушка и картофите, като се долива останалата част от бульона.
След като картофите се сварят се добавя пилешкото месо и една чаена чаша предварително затоплено прясно мляко.
Супата се поръсва с нарязан на ситно магданоз. Става много вкусна с малко лимон към нея. Надявам се да ви хареса :-)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Юли 2010, 18:03 
Offline
Генерал-майор
Генерал-майор
Аватар

Регистриран на: 25 Ное 2005, 17:00
Мнения: 3411
Местоположение: София и с. Студена
Нещо вкусно и леко за летните жеги

Пресносолни корнишони

Един килограм корнишони, по възможност с еднаква големина се нареждат в голям буркан. Между тях се хвърля шепа едро нарязан кромид, десетина скилидки чесън и стрък-два копър. Прибавят се 2-3 с.л. сол и 1 ч.л. захар, 15-20 зърна черен пипер и 1 с.л. синапето семе. Заливат се с чешмяна вода, като корнишоните се притискат с нещо за да нямат контакт с въздуха. Бурканът се затваря и се оставя за няколко дена на слънце. Корнишоните са готови щом придобият зелено-златист цвят. Консумират се на часа с много водка. Особено подходяща е полската "Астория" . По нищо не отстъпва на доста по-скъпата "Собиески". От няколко седмици се появиха и около 10 вида белоруска водко на смешни цени - мещду 5 и 7 лв. Да не забравите освен водката да поставите и чашите във фризера.

Яйчено мезе

На дъното на малка, задължително стъклена чашка капнете малко зехтин или олио, отгоре - един отделен внимателно жълтък, цял, със запазена ципа. Малко черен пипер и стрито гъбено бульонче на Маги (не цялото, малко). Наливате се 30-40 мл ледена, бавно точеща се водка (за Серго и мен дозата е 200 мл). Вълшебното питие се поема на един дъх, след това жълтъкът се мята в гърлото и се преглъща. След секунди настъпва невероятно вкусово усещане. И така до седем (не часа, разбира се).

Лучено мезе

Нещо изключително просто и вкусно. Нарязвате много ситно (най-добре с ренде Бьорнер) глава-две лук и същото количество магданоз. Щипка сол, разбъркване и толкоз. Който не вярва, да провери.

Пълнени чушки

Настържете сирене и кашкавал в произволна пропорция, добавете ситно нарязан колбас, глава настърган лук и един настърган домат (може и без него), ситно нарязани копър и магданоз, черен пипер и малко собчица. Напълнете хубави, дебели чушки и ги изпържете в много, силно сгорещено олио.

Домати с чесън и босилек

Нарежете доматите на кръгчета, прибавете счукан или пресован чесън, ситно нарязан босилек и сол на вкус. Обилна залейте със зехтин. Препечете малко бял хляб, натъркайте го със скилидка чесън и си угодете без бавене. Ако пък препечете и няколко люти чушки...

Специални благодарности на RazorBlade.

_________________
E PLURIBUS UNUM
ISRA № 30445


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Юли 2010, 14:59 
Offline
Лейтенант
Лейтенант
Аватар

Регистриран на: 19 Окт 2004, 12:20
Мнения: 158
Fats написа:
Спряхте да пишете за мотори. Почнахме за мусака да говорим.
Я да те попитам тебе, приятелю драги, колко време не си се появявал тук (не броя това, че от време на време викаш "здрасти").
Като дългогодешев участник във форума искам добавяне на кулинарен раздел - стой та гледай каква посещаемост ще има... И за да не съм голословен сега ще направим малък експеримент - ще постна няколко страници от избраните ми съчинения по темата (за плюскането).


ШНИЦЕЛИ


За приготвяне на шницели използвайте свинско или телешко месо от шол, нарязано напречно на мускулните влакна, безмилостно начукано от двете страни, така че през него да се чете вестник. Всички ципи, тлъстини и други съмнителни ненужности се отстраняват в полза на домашния любимец, който от половин час нервно се умилква около вас. Шницелите се поръсват със сол и черен пипер, а лично аз предпочитам да престоят поне една нощ в хладилника, за да може месото да узрее и подправките да го ароматизират по-добре. И още нещо - много често в следващите рецепти се споменава за пържене или гарниране с масло. И през ум да не ви минава скверната мисъл да го замените с ...уф, не може да ми се обърне езикът. Маргарин е МРЪСНА ДУМА.

ШНИЦЕЛ НАТЮР

Осолете шницелите, оваляйте в брашно и изпържете в силно сгорежено олио, след което наръсете с черен пипер. В мазнината кипнете няколко лъжици бяло вино и с получения сос залейте шницелите. След това върху всеки поставете парче краве масло. Сервирайте с пържени картофи и задушени в масло зеленчуци (грах, зелен фасул, моркови, сладка царевица, броколи). По желание прибавете по-мека горчица.

ШНИЦЕЛ НАТЮР ПО ЦИГАНСКИ

Изпържените шницели поставете да се отцедят върху салфетка, а в мазнината от пърженето задушете ситно нарязани лук, чушки, гъби, шунка и парче пресен колбас. След като се позапържат прибавете ситно нарязани кисели краставички и върху всеки шницел поръсете от задушената смес заедно с парче краве масло. За гарнитура може да използвате малки фотоси на любими пишман фолкзвезди, набодени към шницела с клечки за зъби.

ШНИЦЕЛ НАТЮР "ПАПРИКА"

Върху всеки изпържен шницел се поставя парче масло и се поръсва червен пипер. В мазнината от пърженето се кипват лъжица брашно, чашка кисела сметана, лъжица доматено пюре и малко сол. Залейте шницелите с получения сос и ги сервирайте в приятната компания на задушени в масло зеленчуци и варен ориз (и той с масло, колкото поеме).

ПРАЖКИ ШНИЦЕЛ

Изпържените в много гореща мазнина шницели приберете на топло. Пригответе смес от яйца, мляко, ситно нарязана шунка и черен пипер. Изпържете малки омлетчета - по едно върху всеки шницел. Сервирайте с гарнитура от пържени картофи (повечко) и кнеделки от виенски кифли, а може и хубаво картофено пюре с много масло. Може и потни бутилки с хубава светла бира (ако пък е чешка...)

ГРЪЦКИ СНИЦЕЛ ( Не корегирай!)

Поцистеното и нацукано месо се намазва обилно със зехтин и се оставя да престои цас-два. Докато цакате си уплътнявате времето с ледено узо. Стом усетите, це моментът е настал поръсвате сницелите със сол и церен пипер. Изпързете ги в силно сгорестено олио и сервирайте с гарнитура от едри зелени маслини, резенцета лимон и топясти се на езика филенца от ансуа. Ясо!

ТЕЛЕШКИ ШНИЦЕЛ С МАГДАНОЗ

Начуканите шницели поръсете със сол и червен пипер. След като престоят един час ги оваляйте в брашно и изпържете до златисто. Извадете ги да се отцедят, а в мазнината задушете две връзки ситно нарязан магданоз, разглезен със сока на един лимон. След малко поръсете сол и червен пипер. Върнете шницелите в тигана, покрийте ги с магданозения елексир и задушавайте на слаб огън под капак, докато месото попие соса. На по-недосетливите ще напомня, че угодата не е пълна без картофено пюре.

ШНИЦЕЛ С ГЪБИ

Запържете шницела до златисто заедно с връзка нарязан пресен лук, добавете нарязани на ивици гъби (най-добре култивирана печурка) и похлупете тигана с кпак. Задушавайте на тих огън, ако е необходимо долейте малко вода. Поднесете с пържени картофи или картофено пюре.

СИЦИЛИАНСКИ ШНИЦЕЛ

Приготвя се в строго фамилна среда, при стриктно спазване на закона "омерта". Месото се нарязва леко по ръба и се натрива с черен и червен пипер, босилек, бахар и сол. Пържи се без брашно до светлокафяв цвят в силно сгорещено олио. Изважда се в предварително затоплена чиния, а в мазнината се задушават ситно нарязан лук,гъби и домати на филийки. След като са готови се изсипват върху шницела, а отстрани се гарнира със сварени макарони, поръсени с масло и смес от настъргани кашкавал и сирене. Докато цъкате с език "бене, бене", отпивате от чашата с розе, а баш познавачите гледат страшно,сучат мустак и стрелят с лупара във въздуха.

ШНИЦЕЛИ В ТЕСТО

Сега нещата станаха малко по-сложни. Освен телешко месо трябва да се снабдите с парче тесто от най-близката фурна или да си го омесите в къщи. Нарежете телешкото, убийте го от бой и поръсете със сол и черен пипер. Изпържете го , но леко в сгорещено масло. Извадете и отцедете шницелите върху салфетка. В тигана задушете нарязани гъби, окъпани в чашка бяло вино и мазнината от месото. Наръсете гъбите върху шницелите и покрийте с тънки парчета шунка. От тестото разточете кори дебели около 5 мм и завийте всяко парче телешко в тесто. После право в намазана с мазнина тава и - във фурната. Щом се запекат ги намажете отгоре с жълтък. Сервирайте със салата от домати и краставици.

ШПИКОВАН ШНИЦЕЛ

След като сте измъчили шницела по правилата с чук и сол в раните, с остър нож направете нарези от едната страна и шпиковайте със сланина (най-добре от пушени гърди), нарязана на тънки ивици. Изпържете в горещо олио от едната страна. Когато го обърнете добавете глава нарязан лук. Извадете шницела, а в олиото запържете лъжица брашно. Залейте шницела с получения сос и лъжица квасена сметана. Гарнирайте с варени картофи, наръсени със ситно нарязан лук и магданоз.


ШНИЦЕЛ ПАНЕ

Почистеното от ципи и добре натъртено месо се соли, пипери и овалва в брашно. Оставя се няколко минути на мира, след което се топи в разбити яйца, в галета и отново в яйцата. Пържи се в горещо олио до златисто. Преди поднасяне върху топлия шницел се поставя бучка краве масло. Благосклонен е към всякаква гарнитура, стига да е в обилни количества. И пиво.

ВИЕНСКИ ШНИЦЕЛ

Парчето месо трябва да е малко по дебело от обикновения шницел, начукано старателно. Разбийте яйца с няколко капки олио, две лъжици прясно мляко и щипка сол. Потопете шницела в сместа, а след това притиснете добре в галета. Тук искам да споделя един чалъм - вместо галета използвайте пшеничен грис - шницелът става доста по-хрупкав. Изпържете до златисто в силно сгорещено олио. Поднесете върху лист салата и украсете с резени твърдо сварени яйца, лимон, маслини и аспержи. Горещия шницел намажете отгоре с краве масло.

ОЩЕ ЕДИН ВИЕНЧАНИН

Обработеното месо се соли и пипери, овалва се в брашно и се оставя на спокойствие за няколко минути. От едно яйце, чаша мляко, брашно и щипка сол разбъркайте рядко тесто. Потопете шницелите в него, след това в галета и изпържете до златисто в гореща мазнина. Извадете и отцедете от мазнината. Върху всеки шницел поставете тънко резенче лимон, маслинка (без костилката), филенце от аншуа. Гарнирайте с пържени картофи и салата от червено цвекло с хрян и кимион.

НЕМСКИ ШНИЦЕЛ

Към обработка на месото се пристъпва след предварително планиране с арийска прецизност. След солта и черния пипер хер Шницел трябва да почине поне десет минути. Вие не си губите времето , а приготвяте редичка майонеза от два жълтъка и малко олио, натапяте мръвката в нея, след това в галета и шпацирен към тигана с предварително сгорещено масълце. След като добият цвят на старо злато ги извадете, а в тигана скачат две почистени и нарязани на кръгове ябълки - те са гарнитурата към детето на райха. Празното място в чинията попълнете с варени картофи, задушено червено зеле и салата от червено цвекло. Светлата, пенлива и добре изстудена бира нетърпеливо бълбука в чашите. Я, я (ама и брато - рекъл нашенецът...)

ШНИЦЕЛ "ХОЛЩАЙН"

Месото се овалва в брашно, а след това в грис. Оставете го малко да отлежи, а през това време разбийте яйцата, в които ще цамбурнете благородника. Отново в грис и изпържване в много гореща мазнина. След като извадите шницела сложете върху него тънки парченца краве масло. Гарнирайте с яйца "на очи", пикантна туршия и варени картофи.

БУЛОНСКИ ШНИЦЕЛ

Добре начуканото месо поръсете със сол и черен пипер, потопете в разбит жълтък, оваляйте в галета и изпържете. Намажете с масло подходяща по размер тавичка и наредете шницелите плътно един до друг. Всеки шницел покрийте с тънък резен шунка, отгоре наръсете настърган кашкавал без да жалите материала, а за капак наредете цели гъбки, като във всяка сложете парченце масло примесено със ситно стрит босилек. Наръсете с черен пипер и запечете в силна фурна десетина минути, докато гъбите се опекат, а кашкавалът стане златист. Някой май отвори приказка за тънко червено вино...

НЕАПОЛИТАНСКИ ШНИЦЕЛ

"Виж Неапол и умри..."

Ако на някой от вас се отвори път към Неапол, нека преди да прави глупости, поне да опита прочутия неаполитански паниран шницел. Ако ли пък нямате настроение за пътуване, то прочетете следващите редове и може би ще усетите нещо от неаполитанския дух в собствената си кухня. Подготвеното месо преминава през брашно, разбити яйца, смес от хлебни трохи и настърган кашкавал, пак яйца, и пак трохи. Пържете в силно сгорещено масло до златист цвят. Отделно сварете къси макарони. Отцедете и залейте с горещо краве масло. После с доматен сос с гъби и бекон. Към доматите прибавете лъжичка пудра захар и малко лимонов сок. Сервирайте шницела в много голяма чиния - така ще има място за повечко макарони. И да не забравите добре охладено розе. Айде, чао.

ШНИЦЕЛ С ШУНКА И КАШКАВАЛ

Нарежете месото и подберете еднакви парчета две по две. След яко млатене с чука, ръсене със сол и пипер, оформете нещо като сандвич в следната последователност - месо, резен шунка, резен кашкавал, шунка, месо. Притиснете добре и действайте по линията брашно, разбити яйца, галета, тиган. Изпържете в силно загрята мазнина до златист цвят. Поднесете шницелите с картофено пюре или грах с масло.

ШНИЦЕЛ ПАНЕ ОТ СМЛЯНО МЕСО

Купете си кило телешки шол и помолете кварталния касапин да го прекара 2 (два) пъти през машината за мелене. Оставете го със зяпнала от недоумение уста след страшно "сложната" процедура, която е извършил след дълга борба със себе си и бързайте към къщи. Омесете каймата със сол и черен пипер. Оставете я да отлежи час-два и след това изпитание на търпението извайте шницелите като една човешка длан, по-големи те не са ви нужни. Добре ги покрийте с пшеничен грис, след това последователно ги топнете в брашно, яйце, галета и хоп - в очакващата ги гореща мазнина. Пържете до златисто с повишено внимание, защото от вкусния до загорелия крачката е много малка. Вече си представям гарнитура от пресни картофки, обилно наръсени с копър и ей тъй небрежно разпиляни в чинията, покрай изобилие от зелена салата с много репички.
А, щях да забравя и за свежи резени зелен лимон.

ШНИЦЕЛ НАТЮР ОТ МЛЯНО МЕСО

Продължаваме с тормоза в месарницата. В голяма и дълбока паница омесете добре двойно смляна телешка кайма с два настъргани сурови картофа, чаша кисело мляко, чаша брашно, две яйца, щипка сода за хляб, две глави настърган лук, Връзка ситно нарязан магданоз, сол и черен пипер. Целта ви е да получите гъста каша, която изсипвате на порции с черпак в силно загрята мазнина. Най-добре използвайте тефлонов тиган. Днеска съм добър и ще оставя гарнитурата на вашата фантазия.


ШНИЦЕЛ ПАНЕ ПО ГРАДИНАРСКИ

Повторете процедурата с телешкия шол, но сюрпризирайте месарина с нареждането да прибави и малко свинско от плешката. Омесете месото със сол, черен пипер, малко настърган твърд кашкавал или друго подобно сирене и 2-3 с.л. галета. Задушете в краве масло две шепи нарязани гъби и глава лук заедно с 2 ч.л. доматено пюре и китка ситно нарязан магданоз. Размесете с каймата и оформете шницели с указания по-горе размер. Оваляйте ги в брашно и оставете настрана за няколко минути. От яйца, брашно, прясно мляко и сол разбъркайте нещо като смес за палачинки, ама малко по-гъста. Потопете шницелите в сместа, след това галета и в горещия тиган. Извадете ги и още докато са горещи обилно поръсете ситно настърган кашкавал. Мисля, че известно количиство картофено пюре би хармонирало със златистия цвят на вашите любимци.

ШНИЦЕЛ ОТ СМЛЯНО МЕСО ПО ИТАЛИАНСКИ

Телешката кайма омесете със ситно нарязана кисела краставичка, настъргани варени картофи, настърган кашкавал, скилидка пресован чесън, сол и пипер на вкус. Шницелите минават през брашно, яйца, галета и тиган. Севирайте със задушени зеленчуци.

ПАНИРАНИ КОТЛЕТИ ОТ ПОМЛЯНО МЕСО

Тази кайма ще смелите в къщи, защото съм милосърден и жалостив човек. Представете си ужасения вик извиращ от гърлото на месаря, щом с кротка усмивка помолите заедно с килото шол да смели 4 (четири) филии накиснат в прясно мляко стар бял хляб и 3 (три) глави кромид лук, които предвидливо сте донесли от къщи. След като извършите пъкленото дело с помощта на старата семейна месомелачка, към каймата прибавете връзка ситно нарязан магданоз, черен пипер и два жълтъка. Омесете добре сместа на топка, оваляйте в брашно и оставете да престои час-два. Оформете триъгълни котлети, панирайте в разбито яйце и галета, и изпържете в силно сгорещено олио. Ако са ви останали сили след меленето, нарежете си салатка за гарнитура.

КОТЛЕТИ "ПОЖАРСКИ"

Пак вадите домашното приспособление и с вече придобит тренинг смилате обезкостени и почистени от ципи пилешки гърди и телешки шол в пропорция 2:1. Омесете каймата с 2 с.л. кисело мляко или сметана, филия стар бял хляб стрита на трохи, сол и черен пипер. Нека отлежи час. Правите котлети, във вътрешността ,на които скривате бучка масло. След това яйце, галета, тиган. Класическата гарнитура е пържени картофи, грах и ориз с масло.

ПАНИРАНИ ВИЕНСКИ КОТЛЕТИ

Каймата е смес от равни части смляно крехко телешко и свинско месо. Омесвате със сварени и настъргани картофи, жълтък, сол и черен пипер, магданоз. Разделете на малки, еднакво големи питки. Върху всяка поставете тънък резен обелена ябълка, покрийте се с друга питка и натиснете по краищата, за да се затвори. Котлетите панирайте в брашно, яйце и галета. Пържете до светлозлатисто. Поднесете ги с парче краве масло върху всеки. Вместо гарнитура си тананикайте нещо от Щраус-син.

_________________
Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Юли 2010, 17:17 
Offline
Генерал-майор
Генерал-майор
Аватар

Регистриран на: 25 Ное 2005, 17:00
Мнения: 3411
Местоположение: София и с. Студена
КАРТОФЕН ПАЙ С АСПЕРЖИ

Намажете с мазнина дъното и страните на тавичка, най-добре от тези, които се разглобяват. Покрийте дъното и страните с готови тънки кори така, че корите да стърчат малко на вън. Сварете предварително изкиснати във вода картофи, натрошете ги с вилица и размесете с настърган кашкавал или друго ароматно сирене и три сурови яйца. Изсипете сместа в тавата върху корите, отгоре наредете леко бланшираните аспержи и га намажете с разтопено масло. За сетен път обявявам, че "маргарин" е мръсна дума. Подгънете навътре стърчащите краища на корите и изпечете в силно загрята фурна до златист цвят. Почакайте паят да изстине, нарежете го и сервирайте със зелена салата.

КАРТОФЕНО ПЮРЕ

Битува мнението, че няма нищо по-лесно от това да се направи пюре от няколко картофа. Да, но има няколко малки тайни, които гарантират, че няма да получите лепило за тапети вместо хубаво, пухкаво и изключително вкусно пюре. Обелете картофите, нарежете ги на едри парчета и залейте със студена вода. Нека да постоят в нея поне час. Така излишното нишесте напуска кртофите, а вие се отдалечавате от лепилото. Поставете картофите в тенджера, залейти ги със студена вода и ги сварете. Охладете ги малко с вода и пасирайте с преса или обикновена вилица. Добавете бучка масло (маргарин е мръсна дума) и малко студено мляко. Разбъркайте добре и посолете. Спомощта на дървена или пластмасова шпакла претрийте през едро сито, добавете малко горещо мляко, разбъркайте и вашето пюре е готово. Забравете за миксери и пасатори. Бъркайте само на ръка ако искате да получите наистина добър резултат. Много интересен вкус се получава ако към пюрето прибавите ситно нарязан копър.

КАРТОФИ ПЕЧЕНИ СЪС СМЕТАНA

Нарежете картофите на кръгчета дебели половин сантиметър и измийте обилно със студена вода, докато спрат да пускат бяло. Наредете в плосък керамичен съд, добре намазан с масло, подправете с малко сол и няколко снилидки счукан чесън, залейте с прясно мляко и печете в умерена фурна. След половин час извадете тавата и залейте с чаша сметана. Внимателно разбъркайте с дървена лъжица и допечете до златист цвят. Сервирайте картофите топли с подходяща салата.

КЬОПООЛУ С МАЙОНЕЗА

Изпечените и обелени патладжани накълцайте възможно най-ситно, но без да ги правите на пюре. Подправете с чесън, магданоз и сол. Накрая разбъркайте с подобаващо количество истинска яйчена майонеза. Ако ви се намира някоя печена чушка може да я прибавите без отлагане. Въпреки, че се води салата мога да изям кофа кьопоолу със самун добре изпечен хляб.

КЮФТЕТА С ПАТЛАДЖАНИ И ЛУК

Продукти: телешко смляно месо 0.500 кг, хляб 150 г (2 филии), лук 50 г (1 глава), патладжани 1 кг, дребни лукчета 250 г, домати 0.500 кг, яйце 1 бр., сол, черен пипер, магданоз, растително масло 150 мл (3/4 чаена чаша).
Месото се омесва със ситно нарязаните лук и магданоз, черния пипер, яйцето, предварително накиснатия във вода хляб и сол на вкус. От сместа се правят кюфтета, които се изпържват в част от мазнината.
Патладжаните се нарязват на филийки, посоляват се и се оставят да се отцедят от горчивия сок, след което се изпържват.
Отделно в останалата мазнина се задушават дребните лукчета до розово оцветяване.
В голяма чиния се нареждат птладжаните, а върху тях се слагат кюфтетата и лукчетата. Околовръст се подреждат кръгчета от доматите и стръкчета магданоз.

ЛОЗОВИ САРМИ С АГНЕШКО

Изберете крехко парче месо и го накълцайте ситно със сатър или голям, остър нож. Изсипете го в тигана и позадушете под капак заедно с ориз, ситно нарязан лук, най-добре пресен, сол, червен и черен пипер. Хубаво става ако нарежете и връзка пресен дивисил. По нататък процедурата е същата. Сармите стават много вкусни и с достатъчно големи листа от цвекло или лапад.

ПЪЛНЕНА ЗЕЛКА

Почистете от външните листа средно голяма прясна зелка. С остър нож я издълбайте откъм кочана, така че да можете да вкарате юмрука си.
Пригответе плънка от 1 к.ч. добре измит ориз (докато престане да пуска бяла вода ), 100 г гъби - култивирана печурка, нарязяни на ивици, 100 г натрошено овче сирене, 3 яйца - твърдо сварени и нарязани на филии,сол и черен пипер на вкус. Напълнете зелката и я задушавайте в подсолена вода , в тенджера, на чието дъно сте поставили чинийка.Когато зелката е готова внимателно я извадете в подходяша за целта купа. Отгоре я залейте със 100 г краве масло, в което преддарително сте изпържили до златисто натрошени виенски кифли. Баш мераклиите не бика се отказали за капак от кофичка кисела сметана, разбита със сока на един лимон и малко черен пипер.

_________________
E PLURIBUS UNUM
ISRA № 30445


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Юли 2010, 17:32 
Offline
Сержант
Сержант
Аватар

Регистриран на: 05 Юли 2010, 17:56
Мнения: 47
Местоположение: София
Картофеният пай с аспержи ми звучи много добре, при първа възможност ще опитам рецептата. Благодаря ти Fats :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Юли 2010, 20:01 
Offline
Капитан
Капитан
Аватар

Регистриран на: 15 Юни 2006, 11:23
Мнения: 334
Местоположение: Shopland yard & Chayka town
Взе ми гу.. ут устътъ :mrgreen:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Юли 2010, 20:12 
Offline
Генерал-майор
Генерал-майор
Аватар

Регистриран на: 25 Ное 2005, 17:00
Мнения: 3411
Местоположение: София и с. Студена
Deadriver написа:
Взе ми гу.. ут устътъ :mrgreen:


А за "мерсито" забрави...

_________________
E PLURIBUS UNUM
ISRA № 30445


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Юли 2010, 20:19 
Offline
Капитан
Капитан
Аватар

Регистриран на: 15 Юни 2006, 11:23
Мнения: 334
Местоположение: Shopland yard & Chayka town
Мерсито... ти нали имаше домати за връзване 8)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Юли 2010, 23:16 
Offline
Генерал-майор
Генерал-майор
Аватар

Регистриран на: 25 Ное 2005, 17:00
Мнения: 3411
Местоположение: София и с. Студена
Бригадата е в сряда.

_________________
E PLURIBUS UNUM
ISRA № 30445


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Юли 2010, 00:53 
Offline
Полковник
Полковник
Аватар

Регистриран на: 10 Фев 2007, 13:57
Мнения: 1840
Местоположение: София/Етрополе
Гадна баница според Old Easy Rider

Продуктите:
1 пакет готови кори
настъргано на едро сирене
1 не пълна чаша олио(чаена)
3 яйца
1 пълна чаша газирана вода.

Приготвянето:
Намазваме тавичката с олио.
Взимаме 3 кори и ги плесваме в тавата, после ръсим сирене, после пак кори, пак сирене и така докато свършат корите.
Накрая завършваме с кори.
Нарязваме баницата на каквито парченца си искаме.
Загряваме добре мазнината и заливаме баницата.
Разбиваме яйцата с газираната вода , заливаме баницата и разклащаме да попие добре.
Печем до зачервяване в загрята фурна.

Тайната:
След изваждането, покриваме баницата с кърпа и обръщаме тавата с баницата в по-голяма тава, като подпираме единия край, на тавата с баницата с нещо(например с дръжката на ножа) Така обърнатата тава престоява 20-25 мин.
Целта на обръщането е, баницата да стане пухкава и фактически се разтяга и не става гнетава.

ПП 1 Приготвянето и евентуалната консумация са изцяло на ваша отговорност!
ПП 2 Рецептата е от Досадницата.
ПП 3 Правя и гадни спагети ама за тях друг път.

_________________
Dr. Galinstein
Look! It's moving. It's alive. It's alive...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Юли 2010, 10:43 
Offline
Генерал-майор
Генерал-майор
Аватар

Регистриран на: 20 Юли 2004, 09:17
Мнения: 2704
Местоположение: София
мисля, че темата е съвършено и напълно адекватна към мотористите, които са известни почитатели на рънъта и са способни да изминат N километра, за едни готини пържоли.

Като казахме пържоли, уважаеми Дами и Господа, с нетърпение чакам вашите рецепти за СКАРА - техники и научно доказани подходи за приготдвяне на пържолки, кифтета, кебапчета, шишчета, наденици и прочие мръвка.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Юли 2010, 11:22 
Offline
Капитан
Капитан
Аватар

Регистриран на: 15 Юни 2006, 11:23
Мнения: 334
Местоположение: Shopland yard & Chayka town
Ооо да, това е добра идея, ама ако може и нещо рибено и зеленчуково за скара, че отпуската наближавааа :mrgreen:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Юли 2010, 11:50 
Offline
Подполковник
Подполковник
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2005, 21:55
Мнения: 930
Местоположение: Sofia
Една пържола не е нищо повече от печено месо без правилната марината, та аз от години си мариновам почти всичко което слагам да пека.
Та марината за пържола от пилешко бутче:
Мисля че най-хубавата марината става с прясно мляко, ако може млякото да бъде истинско, демек издоено наскоро от крава, а не купешко ще изпитате своеобразен оргазъм на вкусовите си рецептори докато ядете :D . Та обезкостената пилешка пържола се поръсва с подправка за печено пиле(например габровската подправка на меркурии, на базата на червен пипер са повечето), горчица, соев сос, при желание може да се сложи в найлонов плик и леко да се начука за да проникнат подправките в месото и допълнително да омекне. Редят се в купа пържола, нарязан на филийки кромид лук, пържола и така докато свършат, залива се с млякото до покриване на пържолите.
Млякото по желание може да бъде заменено с бира, или да бъде добавен алкохол-червено вино или водка(с нея не трябва да се прекалява)Трябва да се внимава с добавеният соев сос, защото може да пресече млякото, дори това да стане не е проблем пак може да се яде месото(това пояснение за перфекционалистите :D )
Купата с пържолите се оставя в хладилник или на хладно място за поне 2-3 часа.
Дотук с добрата марината 50% от работата е свършена, аз от години пека във фолио, мисля че става страхотно, а именно: намирате си максимално дебело готварско алуминиево фолио, изрязвате правоъгълни парчета така че като сложите пържолата в единият край да може да захлупите с дригият. Трите края на фолиото се завиват 2-3 пъти, трябва да има поне по 3 пръста растояние около пържолата след като бъде завита. Така фолирана пържолата се пече на скара, получава се нещо доста странно-печена, задушена в собствен сос(след като я сложите на скарата фолиото ще се надуе, не трябва да се пука) и с лека карамело-подобна коричка в крайна сметка. Аз обръщам поне 2-3 пъти докато се пече.
Така приготвената пържола/и се яде гореща и се охлажда с изпотена бира(колкото и да ми е неприятно да го призная много и отива биричката)

_________________
"De gustibus et cloribus non est disputandum!" - "За вкусовете и цветовете не трябва да се спори!"


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Юли 2010, 12:00 
Offline
Подполковник
Подполковник
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2005, 21:55
Мнения: 930
Местоположение: Sofia
Между другото като малък никак не обичах когато нашите правиха скумрия на скара, поради тази причина вече си я приготвям по подобен начин:
Печена скумрия на скара във фолио
Готово филе от скумрия, или цяла такава и обезкостена, аз задължително махам костната основа на хрилета(режа зад предните перки), много важно е да се изчисти черната ципа която покрива коремната кухина, иначе горчи.
Филенцата скумрия ги поръсвам обилно със сол, черен пипер и лимонов сок(от истински такъв), намазвам алуминиево фолио за готвене с олио за да не залепва, слагам филето и затварям от трите страни фолиото, така че да се получи херметично(почти), мята се на скарата и се обръща поне 3-4 пъти за да се изпече равномерно, а не да се чака да се изпече от едната страна, да се обърне от другата и да се махне от скарата. Не се пука фолиото докато се пече!
Довечера ще пусна и една рецепта която напоследък често взех да си правя-броколи с пармезан и сметана, и подобрената версия-Бяло пилешко филе с броколи, сметана и синьо сирене.
П.С. Deadriver надявам се рецептата за риба удовлетворява молбата ти :D

_________________
"De gustibus et cloribus non est disputandum!" - "За вкусовете и цветовете не трябва да се спори!"


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Юли 2010, 12:42 
Offline
Генерал-майор
Генерал-майор
Аватар

Регистриран на: 25 Ное 2005, 17:00
Мнения: 3411
Местоположение: София и с. Студена
Салатено време

МОЯТА ЛЮБИМА САЛАТА
Изпечете, обелете и промийте обилно с вода патладжан – най-добре още топъл да го гмурнете в голям съд със студена вода за около час. Нарежете го на кубчета заедно с обелени червени домати. Доматите се белят най-лесно като се пуснат за десетина секунди във вряща вода и веднага след това в ледено студена. Също тъй нарежете печени чушки и китка магданоз. Оцет и зехтин. Щипка сол и чесън, колкото поеме. От количеството на чесъна зависи колко дена отпуска ще си вземете, за да не се движите като огнедишащ дракон в обществото.

КЬОПООЛУ С МАЙОНЕЗА
Изпечените и обелени патладжани накълцайте възможно най-ситно, но без да ги правите на пюре. Подправете с чесън, магданоз и сол. Накрая разбъркайте с подобаващо количество истинска яйчена майонеза. Ако ви се намира някоя печена чушка може да я прибавите без отлагане. Въпреки, че се води салата мога да изям кофа кьопоолу със самун добре изпечен хляб.

САЛАТА ОТ ПЕЧЕНИ ТИКВИЧНИ – от г-жа Румяна Каменова
Разрежете по дължина няколко малки тиквички. Запечете ги на скара от двете страни и ги оставете “под капак”. Изпечете няколко зелени чушки и люти чушлета, обелете ги и прибавете към тиквичките. Наръсете с копър и магданоз, сол на вкус. Предпоследно олио и оцет. Последно една ракийка.

САЛАТА ОТ МИДИ
Сипете измитите миди в подходящ голям съд, посолете и загрявайте на огъня, дакато се отворят. Никаква вода. Може чаша бяло вино. Неотворените миди изхвърлете без капка колебание – ако ви се досвидят си гарантирате увлекателно посещение в близката инфекциозна болница. Почистените мидени ядки размесете в подходяща купа със ситно нарязан лук, магданоз, копър, зехтин и много лимон. Сол и бял пипер на вкус. Мастиката е "по подразбиране".

САЛАТА ОТ ЧИРУЗИ – ПОЧТИ ЗАБРАВЕНО УДОВОЛСТВИЕ
В Черно море вече не остана скумрия, но щастието може да ви се усмихне във вид на връзка чирузи с гръцки или турски акцент. Скъпоценната придобивка леко се препича но котлона и внимателно, леко се начуква с дървен чук. След това се отделя гръбнака, а месцето се накъсва на малки парченца. Прибавяте много ситно накълцани лук и копър. Накрая зехтин и лимон. Рахат.

САЛАТА ОТ МОРКОВИ
Настържете четири големи моркова и две зелени ябълки. Разбъркайте добре, като прибавите лимон и зехтин на вкус. Сипете си чаша сдудено шардоне и се наслаждавайте на топлите летни дни.

ЕДНА БЪРЗА И МНОГО ВКУСНА САЛАТА
Избираш най-голямата чиния плато, която можеш да откриеш. Нарязваш на кръгчета (около 1 см дебелина) хубави розови домати, така че да се покрие цялото плато. В отделна купа размесваш ситно нарязан лук (1 голяма глава), наколко скилидки ситно накълцан, а най-добре пресован или счукан чесън, 10 черни и 10 зелени маслини без костилки, ситно нарязан магданоз и 4-5 с.л. каперси. Сместа се разпределя равномерно върху доматите, сол и черен пипер на вкус. Отгоре обилно се полива с хубав гъст и зелен зехтин. Отстрани на платото се нарежда обилно количество сирене, най-добре козе. Препичаш и N-на брой филийки бял хляб. Ядеш и плачеш...
Наздраве!

_________________
E PLURIBUS UNUM
ISRA № 30445


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Юли 2010, 19:36 
Offline
Лейтенант
Лейтенант
Аватар

Регистриран на: 31 Яну 2009, 22:46
Мнения: 250
Fats, след серията рецепти за шницели сега нямам мира докато не опитам от всичките. =D>
Отиде ми диетата с череши. Какво да правя като съм месоядна. :mrgreen:

_________________
http://www.youtube.com/watch?v=r0uR2cNaqdE


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Юли 2010, 21:36 
Offline
Подполковник
Подполковник
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2005, 21:55
Мнения: 930
Местоположение: Sofia
LadyRider написа:
Отиде ми диетата с череши. Какво да правя като съм месоядна. :mrgreen:

=D> ей такива жени обичам

_________________
"De gustibus et cloribus non est disputandum!" - "За вкусовете и цветовете не трябва да се спори!"


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Юли 2010, 21:50 
Offline
Генерал-майор
Генерал-майор
Аватар

Регистриран на: 25 Ное 2005, 17:00
Мнения: 3411
Местоположение: София и с. Студена
LadyRider написа:
Какво да правя като съм месоядна. :mrgreen:


Яж!

_________________
E PLURIBUS UNUM
ISRA № 30445


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Юли 2010, 09:28 
Offline
Генерал-майор
Генерал-майор
Аватар

Регистриран на: 25 Ное 2005, 17:00
Мнения: 3411
Местоположение: София и с. Студена
ГЮВЕЧ

Пристъпвам с огромно удоволствие към този раздел, защото
готвенето в керамични съдове е една от моите многобройни
слабости, свързани с доброто похапване. През дългите години на общение с тази специфична материя съм натрупал известен практически опит, който бих искал да споделя с вас.
За предпочитане е да се снабдите поне с един гювеч (възможно най-голям), произведен около Троян - глината в околностите на града е с най-високо качество. При покупкана глинени съдове винаги проверявайте дали са добре гледжосани отвътре и отвън. Ако някой отворко с пяна на уста се опитва да ви убеди, че истински вкусни манджи се правят в негледжосан отвътре съд, то без отлагане му нахлузете гювеча на главата - в незащитените от изпечено покритие стени на съда се отлагат висши мастни киселини, които по случайност имат доказано канцерогенен ефект. С негледжосани съдове умрат да готвят в Банско - това обяснява някои характерни особености на местното население, които аз ще оставя без коментар. След като сте придобили скъпоценния съд и сте го транспортирали без инциденти до домашното огнище може да пристъпите към действие, спазвайки основното правило - студен гювеч се поставя в студена фурна. Предварителното загряване на фурната, както и опитите за използване на гювеча като тенджера върху плоча на котлон водят до поразително неприятни последици. За по-недосетливите искам само да спомена, че почистването на няколко килограма гореща, мазна и лепкава маса, изляла се насред кухнята ви (особено ако сте пръснали повече пара за обзавеждане) не е от най-приятните занимания. Да не говорим за парчетата от гювеча, които летят кото осколки от ръчна граната. Но да не убивам
детското у вас и да вървим напред.

БАНСКИ ЧОМЛЕК

Обезкостете хубав голям телешки джолан. Нарежете месото на големи парета, натъркайте месото със сол и чесън, оставете да престои час-два. След това сложете в гювеч заедно с нарязани картофи, 1-2 моркова, 5-6 глави нарязан лук, 1-2 глави чесън, няколко люти чушки, червен и черен пипер, дафинов лист и сол на вкус. Замажете капака на съда с тесто и печете в умерена фурна 4-5 часа. Ручокот се поднася топъл.

СЛИВЕНСКИ ЧОМЛЕК - ЛЮБИМО ЛАКОМСТВО НА ЛАМЯТА
СПАСКА

Чомлекът е македонска манджа, но най-вкусния ядох в Сливен. Сливен е град-герой, град известен с Кондьо и с най-добре направените ямболски милинки. Чомлекът , за който ще ви разкажа е още по-забележителен с това, че беше приготвен от човек, който през живота си не е вкусил месо -
цигуларката Радка Кусева, пред чиито кулинарни дарби аз правя дълбок поклон.Придобийте един или два свински, за предпочитане задни джолана (бройката зависи от обема на съда, с който разполагате). Поставете ги в гювеча, като предварителнонаправите нарези на месото до кокъл. Прибавете 500 г дребни лукчета, една глава обелен чесън, 200 г гъби, 1-2изпечени и обелени чушки, 1 кофичка сметана, чаша бяло вино, 100 г масло, 1 к.ч. олио, дафинов лист, сол, черен и червен пипер. Капака на гювеча замажете с тесто. Пече се вумерена фурна поне четири часа.

КАПАМА

Сега ви трябва много голям гювеч, поне 8-9 л, иначе не си струва усилията. На дъното наредете малки сармички с кисело зеле (плънката е по ваш избор, най-добре кайма). Над тях - парчета обезкостено пиле, някоя и друга вратна пържола, парчета домашно приготвена наденица (може и
купешка).Всечки луфтове оберете със ситно нарязано кисело зеле и тънко нарязани парчета пушени гърди или бекон. Ако ви остане място - още един ред сарми. Поръсете обилно с кимион и черен пипер. Прибавете 1 к.ч. свинска маси малко вода. Замажете капака с тесто и имате няколко часа да свършите нещо друго - например гроздовата в къщата.Наздраве!

ОВНЕШКО СЪС ЗЕЛЕНЧУЦИ

Посварете в подсолена вода килограм и половина шарено месо от предницата. Тези от вас, които се дразнят от специфичната миризма могат да я премахнат с десетина зърна кориандър или чашка ракия във водата при варенето. Готовото месо нарежете на късове и подредете в гювеча. Покрийте месото с картофи, обелени домати, нарязан лук, патладжани, грах и зелен фасул, бамя и няколко печени чушки. Добавете 1 к.ч. олио,сол, черен и червен пипер. Залейте с две - три чаши от бульона и печете в умерена фурна, без да замазвате капака с тесто.

АГНЕШКИ КЕБАП

Нарежете на парчета 1.5 кг обезкостено агнешко и го наредете в гювеча. Пребавете ситно нарязан лук, няколко нарязани чушки и 1 к.ч. олио. Посолете и печете в умерена фурна 45 мин без капак. Когато месото е готово го залейте с300 мл прясно мляко, разбито с три яйца. Допечете в силна фурна под капак.

СВИНСКИ КОТЛЕТИ С ПРЯСНО МЛЯКО

Добре измитите и натрити със смес от сол и пресован чесън
наредете в гювеча и ги залейте с мляко - да са покрити. Поставете капака и оставете на студено за 5-6 часа. Добавете 100 г масло и печете в умурена фурна под капак до готовност на месото. Поднесете котлетите наръсени с черен и червен пипер на вкус.

СВИНСКИ КОТЛЕТИ С ПУШЕНО СИРЕНЕ И СМЕТАНА

Подредете котлетите в съда, като ги редувате с филийки пушено сирене, парченца масло и възможно най-дребните гъбки, които можете да купите от пазара. Не пестете черния пипер. Най- отгоре изсипете кофичка квасене сметана. Печете в умерена фурна около два часа. Поднесете котлетите с пържене картофи, размесени със ситно нарязан копър и счукан чесън.

ПИЛЕ С БАМЯ

Може да приготвите цяло пиле, нарязано на парчета или разфасофка по ваш вкус. Препоръчвам ви охладени, а не дълбоко замразени мръвки. На дъното на гювеча разстелете ситно нарязан лук, отгоре наредете месото и бамята, колкото поеме. Залейте с настъргани домати. Най-отгоре - едно пакетче масло, нарязано на филийки. Сол и черен пипер. Печете около три часа в умерена фурна.

ЗРЯЛ ФАСУЛ В ГЪРНЕ

Накиснете 1 ч.ч. фасул за една нощ, изплаква се добре и се вари в нормална тенджера 30 мин. Изливате водата, а фасулът изсипвате в глинено гърне заедно с нарязан лук, печени чушки, морков, червен пипер, джоджен, девисил и босилек. Залейте с топла вода и 1к.ч. олио или зехтин. Замажете капака на гърнето и печете два часа в умерена фурна. Накрая посолете и добавете два настъргани домата. Върнете гърнето във фурната за още десет минути без капака. Баш мераклиите заедно с доматите могат да сложат парче наденица или пушена сланина.


ГЮВЕЧЕТА

Най- удобни и практични са по-ниските и широки гювечета с
диаметър не по-малък от 20 см, добре гледжосани отвътре и отвън. Задължително да бъдат с капак, макар че той не винаги се използва. Гювечетата дават възможност за безброй импровизации в стил "от нищо - нещо". Без да имам претенции за изчерпателност искам да представя няколко възможности. Ще изброявам само продуктите за всяка комбинация, а процесят на печене е един и същ.

1. Бучка краве масло, парче сирене, 1 нарязана чушка, 1 люто чушле, 1 домат, малко нарязан лук, черен пипер. След като се запече под капак, чукнете 1 яйце и допечете без капака. Магданоз.

2. Малко олио на дъното, нарязана на кръгчета наденица, парче кашкавал или сирене, чушка, домат, лук и яйце.

3. Масло, шепа култивирани печурки (по-дребни по възможност), малко лук, настърган морков, домат, сол и черен пипер. След като се запече - отгоре настърган кашкавал. При сервиране се ръси с магданоз.

4. Масло, няколко розички леко сварен в подсолена вода карфиол, настърган кашкавал, магданоз, сол и пипер. Без капак. Вместо карфиол може да сложите броколи или брюкселско зеле. При сервиране - лъжица сметана.

5. Олио, кайма, омесена с лук и подправки. След като се запече - отгоре чуквате яйце.

6. Масло, бяло пилешко месо, парчета пушено сирене, лъжица сметана, черен пипер. Първо с капак, накрая без.

7. Свински котлет без кокъла, малко лук, пушено сирене и масло. Първо под капак.

8. Масло (повечко), парчета добре сварено телешко шкембе,
малко пресован чесън, кашкавал или пушено сирене, черен пипер. Без капак. При сервиране още чесън и лимон.

9. Масло, сварено телешко шкембе, ситно нарязано сварено телешко от главата, малко лук, домат , червен и черен пипер, сол, един дафинов лист. Под капак.

10. И т.н.

_________________
E PLURIBUS UNUM
ISRA № 30445


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 44 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Иди на:  
Форума се задвижва от phpBB® Forum Software © phpBB Group
Преведено от yarnaudov.com