Дата и час: 20 Окт 2018, 01:13

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 44 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 20 Юли 2010, 11:27 
Offline
Капитан
Капитан
Аватар

Регистриран на: 20 Ное 2008, 12:16
Мнения: 396
Местоположение: Елена
Многоуважаеми колежки и колеги!Искам да заявя най-тържествено и на ВИСОК ГЛАС,че от ДНЕС НАСЕТНЕ И ЗАНАПРЕД,ДОКАТО СЪМ ЖИВ,ЩЕ ИМАМ ЕДИН БОГ-БОГА НА КУЛИНАРНИТЕ ИЗКУШЕНИЯ,ВКУСОТИИ И ДЕЛИКАТЕСИ-БОГ ФАТС!!! :evala:

_________________
Това дето го виждате,не е това което става...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Юли 2010, 12:12 
Offline
Генерал-майор
Генерал-майор
Аватар

Регистриран на: 25 Ное 2005, 17:00
Мнения: 3411
Местоположение: София и с. Студена
Чадо, яж и не споменувай без нужда името Ми...

_________________
E PLURIBUS UNUM
ISRA № 30445


Последна промяна Fats на 26 Ное 2010, 10:28, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Ное 2010, 23:16 
Offline
Лейтенант
Лейтенант
Аватар

Регистриран на: 19 Окт 2004, 12:20
Мнения: 158
За да съживя темата и потърся вдъхновение, имам следния въпрос: за какви гозби за човек,който не може да дъвче се сещате? За сега в списъка челно място държат - картофена крем супа, тиквена крем супа, спаначена крем супа, зеленчукова крем супа, миш-маш, бъркани яйца и разни бъркочи със сирене, майонеза и кисело мляко...Всяко друго разнообразие ще бъде прегърнато с радост:-) Е идва и зима, вероятно може да обмените и рецепти за дългииии зимни вечери с червено домашно вино:-)))

_________________
Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Ное 2010, 10:35 
Offline
Генерал-майор
Генерал-майор
Аватар

Регистриран на: 25 Ное 2005, 17:00
Мнения: 3411
Местоположение: София и с. Студена
ХУБАВИ ЧОРБИ С МЕСО

Няма нищо по-хубаво от паница с димяща месна чорба през студените зимни дни. Зимата е сезонът на месото - чорбата трябва да е достатъчно мазна и силна, за да е вкусна. Ще оставим брътвежите за здравословност на разни измислени "специалисти", защото в повечето случаи зад етикета "здравословно" са прикрити вопиюща невкусност и ерзац продукти, достойни единствено за трапезата на гърчави тревопасни комплексари. Не на последно място напомням за животоспасяващото действиена добре напиперените и наоцетени, изпускащи ароматна пара благини в тежките януарски сутрини - да не забравяме, че като се почне Васильов ден, Йорданов ден, Иванов ден, Антонов ден, Атанасов ден... Не смея да си помисля как биха се чувствали много от нас през тези дни на тежки изпитания, без подминаваните понякога с пренебрежение чорбици.


ТОПЛА ПАЧА

Измийте добре свински крачета, уши и опашки. Добре е да има и парче от свинската глава. Залейте ги с вода в дълбока тенджера (най-добре под налягане) и варете на тих огън. След около 45 мин прецедете бульона, оберете месото от костите и го върнете в тенджерата заедно с глава лук, няколко скилидки чесън, един дафинов лист, нарязан морков, сол и черен пипер. Вари се още 15 мин. След като поизстине може да застроите пачата с яйце и кисело мляко. Отделно пригответе смес от настърган хрян, пресован чесън и сол,
разбъркани в оцет.Пачата се консумира в две температурни крайности - много гореща или замразена и нарязана на парчета.


ЧОРБА ОТ СВИНСКО МЕСО С ДОМАШНА ЮФКА

Необходимо ви е парче месо с кокъл, например от плешката.
Поставя се в тенджера със студена вода заедно с корени за супа и се вари докато омекне. Бульонът се прецежда, а месото се отделя от кокъла и се връща в тенджерата. Добавяте няколко обелени и нарязани домата, сол и черен пипер. Малко преди да свалите чорбата от огъня пускате шепа домашна юфка (вече се продава във всеки магазин).Сервира се гореща, обилно поръсена с нарязан магданоз.

ГРАХОВА ЧОРБА С БЕКОН

Пасирайте един буркан грах и го прибавете да заври в 1.5 л
бульон (може от кубче - зеленчуков или месен). В малко краве масло запържете глава настърган лук до златисто и прибавете към бульона заедно с 250 г ситно нарязан бекон,сол и черен пипер. Сервирайте чорбата подправена със сметана, ситно нарязанмагданоз и препържени в масло хлебни хапки или готови сухарчета.

ГЪБЕНА СУПА С ШУНКА

В 2 л вода сварете 250 г гъби, нарязани на ивички, глава настърган лук, 2-3 ситно настъргани моркова, един нарязан картоф, кубче гъбен бульон, черен пипер. Не солете - кубчето е свършило тази работа. Малко преди да свалите тенджерата от огъня добавете 200 г шунка, нарязана на кубчета (като за руска салата) и 50 г масло. Сервирайте супата със сметана и нарязан магданоз. По-мързеливите могат да използват готова гъбена супа, в която да прибавят шунката на края на варенето и да сервират с препържени хлебчета и сметана.

СУПА ТОПЧЕТА СЪС ЗЕЛЕНЧУЦИ

Омесете 500 г телешка кайма с глава настърган лук, 2-3 с.л.
ориз, сол и черен пипер. Направете топчета с големина, отговаряща на вашия вкус, но не по-големи от юмрука на шестокласник. Оваляйте ги в брашно и ги пуснете в теджера с вряща вода, в която предварително сте посварили нарязани картофи и моркови. Готовата супа застройте с яйце и кисело мляко, и сервирайте поръсена със ситно нарязани магданоз и целина.

ШОТЛАНДСКА ОВНЕШКА СУПА

Нарежете половин кило месо от врата, залейте го със студена вода и варете. Отстранете пяната и след два часа прибавете
нарязани морков, стрък праз, целина и лук, чаша грах и няколко лъжици грис. Когато зеленчуците омекнат подправете със сол и черен пипер. Сервирайте супата гореща, наръсена със ситно нарязан магданоз.

СУПА ОТ ТЕЛЕШКИ ДЖОЛАН

Добре измития джолан се поставяте в тенджера под налягане и се заливате със студена вода. След като ври половин час, тенджерата се отваря и се отстранява пяната. Добавят се
нарязани на парчета целина и моркови, сол и черен пипер.
След още половин час топлинен тормоз пак отваряте тенджерата, този път за да пуснете в нея няколко картофа.
Варите още четвърт час, обезкостявате джолана и разделяте месото на порции за всяка паница. Отгоре може да наръсите ситно накълцани магданоз и листа от целина.

ШКЕМБЕ ЧОРБА ПО МИЛАНСКИ

Сварете еден килограм телешко шкембе с глава лук, набодена с 2-3 карамфилчета. След като шкембето се свари
го извадете да изстине и нарежете на малки парчета. В масло
запържете 100 г нарязана на дребно шунка, малко сланина, глава лук, чесън и магданоз. Прибавете шкембето и 2-3 с.л.
доматено пюре. Залейте с бульона от шкембето и варете още един час. Поднесете чорбата обилно поръсена с черен пипер и настърган пармезан или друго силно ароматно сирене.

СУПА ОТ ТЕЛЕШКА ОПАШКА

Нарежете опашката на парчета, отстранете лойта и я стопете. В получената мазнина изпържете парчетата от всички страни.
Поставете ги в тенджера и залейте със студена вода. Прибавете корени от магданоз, мащерка , един дафинов лист, сол и черен пипер. След като водата заври отстранете пяната и намалете температурата на варене. В лойта изпържете нарязани лук и моркови, и ги прибавете в тенджерата. Поднесете супата със ситно нарязан магданоз.

СУПА ОТ ТЕЛЕШКИ ЕЗИК

Купете възможно най-големия език и след измиване го сварете в тенджера под налягане. Охладения език обелете, нарежете на кубчета и върнете в прецедения бульон заедно с нарязани целина, моркови и картофи. Сол и черен пипер на вкус. Варете докато зеленчуците омекнат. Сервирайте супата
подправена със смес от кисела сметана и настърган хрян.

ГУЛАШ

Задушете една глава ситно нарязан лук в 2-3 с.л. мас, прибавете нарязано на хапки половин кило говеждо, запържете без капак, поръсете 2 с.л. брашно и пак леко запържете. Разредете с чаша бульон, подправете със сол, черен и червен пипер и кимион и задушавайте докато месото омекне.Долейте бульон и прибавете два картофа, нарязани на кубчета. Варете докато картофите леко се разварят. Към гулаша може да прибавите шупа фиде и нарязани и обелени
домати и чушки. Сервира се с препържени хлебни хапки.

РУСКА СОЛЯНКА

Сварете до омекване половинка говеждо. В масло запържете ситно нарязан лук, прибавете 2 с.л. доматено пюре и половината бульон, в който е варено месото. Варете пет минути и долейте останалия бульон заедно с нарязаното на тънки ивици сварено месо, две ситно нарязани кисели краставички, дафинов лист, два обелени и нарязани на кубчета домата, сол и черен пипер. Варете още десет минути.
При поднасяне на солянката във всяка купа добавете ситно нарязани маслини, резен лимон, голяма лъжица кисела сметана и ситно нарязани магданоз и копър.

КРЕМ СУПА ОТ МОЗЪК

Ще използваме свински мозък, защото иначе "луда крава" и
всякакви други простотии от иначе просветената Европа. Но
да спи зло под камък, а вие на работа! В масло задушете връзка ситно нарязан магданоз с дръжките, добавете 2-3 с.л. брашно и разбъркайте добре. Разредете с 1 л телешки или зеленчуков бульон от кубче. Отстранете ципите на мозъка и го пуснете да се вари. След 20 мин пасирайте супата и подправете със сол, черен пипер и настъргано индийско орехче. Застройте с две разбити яйца. Сервирайте със ситно нарязан магданоз и изпържени в масло хапки бял хляб.

ЧОРБА ОТ АГНЕШКИ ЧЕРЪВЦА

Черъвцата се обръщат с клечка, натъркват се със сол и се мият обилно с вода, докато си забравите името. След като ги посварите в подсолена вода се нарязват на парченца. В 3 с.л.
масло леко запържете 2 с.л. брашно и 1 с.л. червен пипер, и
изсипипе запръжката в бульона, където сте прибавили и черъвцата. Малко преди да свалите чорбата от огъня долейте 1 ч.ч. предваретелно прецедено прясно мляко. След като заври отново вашата чорба е готова. Подправя се обилно с оцет и чесън, колкото поеме. Люта чушка също може да
влезе в работа. И бира може.

АГНЕШКА КУРБАН ЧОРБА

Измийте добре и сварете агнешки комплект без черния дроб.Отново искам да напомня - черният дроб става само за пържене или печене. Сварен става с вкус на тебешир и може да зарадва само възпитаник на Техникума по обществено хранене, випуск 1962. След като изстинат нарежете дреболиите на парченца и ги върнете в прецедения бульон.Отделно леко запържете две глави ситно нарязан лук
с малко масло и оцветете запръжката с червен пипер. Прибавете към чорбата и след като заври чукнете 2-3 яйца. Разбъркайте енергично за да се пресекат. Подправете с
черен пипер, сол и ситно нарязан магданоз.

СУПА ОТ ПУШЕНО ПИЛЕ

Изберете по-големичко пушено пиле, защото иначе ще сварите супа от пушена кожа и кокаляк. Пилето сварете заедно с нарязани картофи и моркови. След като се сварят зеленчуците обезкостете пилето подправете супата със сол и черен пипер. Внимавайте със солта, защото пушеното месо е доста солено, даже за извратения нашенец, който стриктно спазва повелята да соли преди да опита.

КРАЛСКА СУПА (ИСПАНИЯ)

Сварете пиле с глава лук и няколко моркова. Извадете пилето и прецедете бульона, долейте 1 к.ч. коняк. Нарежете на малки парчета бялото месо,100 г шунка и две твърдо сварени яйца.
Добавете ги към бульона и сервирайте супата с препържени в масло хлебни хапки. Подправете със сол и черен пипер на вкус. Оле!

СУПА ОТ ПИЛЕШКИ ДРЕБОЛИИ

Измийте много добре и почистете от ципи и тлъстини 250 г воденички и 250 г пилешки сърца. Варете ги в леко подсолена вода заедно с глава лук и 2-3 моркова около половин час.
Извадете дреболийките и след като ги нарежете на парченца
доварете в прецедения бульон, подправен с 2-3 с.л. масло, сол и черен пипер. Малко преди края на варенето добавете шепа фиде и няколко нарязани пилешки черни дробчета. Както вече споменах черният дроб не трябва да се мъчи дълго, защото става на трици. Свалената от огъня супа застройте с яйце и кисело мляко. Накрая поръсете нарязан магданоз.

ЧОРБА ОТ ПЕТЕЛ

Истински, домашно гледан петел все още може да купите на
стария Подуенски пазар зад община Оборище. Побързайте,
защото тръгна приказка, че общинари (най-вероятно запечени вегетарианци, страдащи от колики) се готвят да ликвидират единственото място, дето можете да придобиете
хвъркато, отглеждано в естествени условия.Може би на мястото на тържището искат да вдигнат паметник на онуй френско чучело, което на дърти години се писа пишман природозащитник. Е, никога не е късно да станеш за резил,
но защо на гърба на столичанина, измъчен от дългогодишни контакти със замразени, синкави и вопиющо невкусни бройлери. Но да не си разваляме настроението, а да се занимаем по-отблизо с благородната птица. Добре почистения от пера и внимателно опърлен петел сварете в нежната компания на глава лук, моркови и целина. След като месото омекне извадете петела и отделете месото определено за чорбата. Бульона прецедете и пуснете в него няколко нарязани картофа, и кубче зеленчуков бульон. След
десетина минути прибавете нарязаното месо и шепа фиде.
Увенчайте своите усилия със застройка от яйце и кисело мляко. Подправете със сол и черен пипер. Чорбата сервирайте поръсена със ситно нарязан магданоз. Завиждам ви. А, щях да забравя - останалата по-голяма част от месото превърнете в омайваща с аромата си яхнийка или изпечете с
ориз и масло. Възможности много и все вкусни. А ония от
общината да правят като вятъра...

МЛЕЧНА СУПА С МОЗЪК И ЕЗИК

Сварете поотделно три свински езика и един свински мозък (с телешки е по-вкусно, ама оная "луда крава"...) Обелете езика и отстранете ципите от мозъка. Нарежете езика на тънки ивици, а мозъка на кубчета. Прецедете бульона и след като заври отново, прибавете към него чаша кисело мляко, в която сте разбили добре 3-4 с.л. брашно. Варете на умерен огън и към края прибавете езика и мозъка. Подправете супата с голямо парче масло, сока на един лимон, сол и черен пипер на вкус.

ГРАХОВА КРЕМСУПА С БЕКОН

Пасирайте един буркан грах, размесете с 1-2 с.л. сухо картофено пюре и залейте с вряща вода. Варете 15-20 мин
и прибавете бучка масло, сол и черен пипер. Сервирайте супата с лъжица сметана, малки сухарчета или изпържени хапки хляб и ситно нарязан леко позапържен в собствената си мазнина бекон или пушени свински гърди.

СУПА ТОПЧЕТА ОТ ПИЛЕШКИ ВОДЕНИЧКИ

Почистете от ципите и много добре измийте 1 кг. воденички, смелете ги в машинка за месо, към получената кайма прибавете 4-5 л. ориз, 1 глава настърган лук, ситно нарязан магданоз, 1 яйце, сол и черен пипер. Омесете добре каймата, оформете топчета, оваляйте ги в брашно. Пуснете ги в тенджера с вряща вода заедно с няколко нарязани картофа и моркова. Застройте супата с 1 ч. кисело мляко и 2 разбити яйца. Сервирайте супата поръсена със ситно нарязан магданоз.

ШКЕМБЕ ЧОРБА

В тенджера под налягане сварете 2-3 кг. добре измито телешко шкембе. Внимание! Свинското и агнешкото шкембе не стават за шкембе чорба. В тенджерата пуснете да ври 1 парче телешки джолан, задължително с костен мозък и сухожилия - те ще предадат хубав вкус и необходимата гъстота на бульона. След като шкембето се свари го извадете и нарежете на малки парченца, според вашия вкус. В тиган запържете 3 л. червен пипер със 100 гр. краве масло. Изсипете запръжката в бульона, в който сте добавили и половин литър предварително прецедено прясно мляко. След като бульонът заври изсипете в него нарязаното шкембе. Сервирайте чорбата гореща, подправена с оцет и чесън, колко поеме. Препечената и натрошена люта чушка е задължителна. Ако ви харесва, поръсете с магданоз.
От известно време започнах да прибавям 1 пакетче суха супа от гъби и 1 пакетче шкембе чорба, най-добре на Мdggi.

_________________
E PLURIBUS UNUM
ISRA № 30445


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Ное 2010, 11:08 
Offline
Подполковник
Подполковник
Аватар

Регистриран на: 01 Юни 2009, 12:15
Мнения: 1001
Местоположение: София
Fats написа:
ХУБАВИ ЧОРБИ С МЕСО.......

стига с тая "мърша" бе :wink: .. дайте нещо без месо ..
имах .. Бог да го прости .. един познат .. истински майстор-готвач .. та неговия лаф беше ".. с нещо .. нещо .. всеки може да направи .. майсторлъка е .. с нищо нещо .. да направиш"


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Ное 2010, 11:24 
Offline
Майор
Майор
Аватар

Регистриран на: 13 Юни 2008, 08:15
Мнения: 549
Местоположение: София
radоmit, не се обиждай, но помисли какво би казал Фьодор Михайлович, за твоя коментар... ;)

_________________
"...едните философи смятат, че животът в основата си е прост, но се подчинява на сложни закони, другите твърдят, че в основата си животът е сложен и се подчинява на прости закони, от трета страна идвам аз с убеждението, че животът в основата си е смахнат и пиенето никога не стига..."


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Ное 2010, 11:42 
Offline
Подполковник
Подполковник
Аватар

Регистриран на: 01 Юни 2009, 12:15
Мнения: 1001
Местоположение: София
pamperso написа:
radоmit, не се обиждай, но помисли какво би казал Фьодор Михайлович, за твоя коментар... ;)

ааа .. по неговата класация .. не съм най най :ozyben: ..


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Ное 2010, 12:30 
Offline
Генерал-майор
Генерал-майор
Аватар

Регистриран на: 25 Ное 2005, 17:00
Мнения: 3411
Местоположение: София и с. Студена
Ето нещо за тревопасните ни съфорумци. Човекът е еволюирал благодарение на месоядството си, но днес има заблудени екземпляри, които са отричат този факт. Няма да ги обсъждаме, а благосклонно ще им пуснем някой и друга рецептичка. Донякъде мога да приема факта, че възрастен индивид се отказва от месна храна по някакви съображения. Но да подлагаш деца на подобно изпитание по време на съзряването им граничи с престъпление.


КАРТОФИ ПЕЧЕНИ СЪС СМЕТАНA

Нарежете картофите на кръгчета дебели половин сантиметър и измийте обилно със студена вода, докато спрат да пускат бяло. Наредете в плосък керамичен съд, добре намазан с масло, подправете с малко сол и няколко снилидки счукан чесън, залейте с прясно мляко и печете в умерена фурна. След половин час извадете тавата и залейте с чаша сметана. Внимателно разбъркайте с дървена лъжица и допечете до златист цвят. Сервирайте картофите топли с подходяща салата.

ПЪЛНЕНИ КАРТОФИ

Изберете колкото се може по-големи стари картофи. С малка лъжичка ги издълбайте от едната страна. Пригответе плънка от ситно нарязани лук, моркови, гъби, сол и черен пипер. Поставете парченце масло във всеки картоф. Напълнете картофите и един по един ги завийте плътно в алуминиево фолио. Наредете в тавичка и печете в умерена фурна около един час. Сервирайте картофите, като отворите фолиото в чиния и ги залейте с майонеза по ваш избор. Издълбаното от картофите използвайте в супа или друго ястие. Увито в найлон може да го запазити във фризер до момента на употреба.

КАРТОФИ ПЕЧЕНИ С КОРИТЕ
стара еврейска рецепта от Дупница

И тази угода, както и доста други знам от майката на моя добър приятел Соломон Мошев. Измийте много добре, ако трябва с четка 10-15 еднакво големи картофа. Разрежете ги на половина и ги наредете със срязаната част надолу в добре намазана с масло тава. Налейте вода до ръба на тавата, посолете и прибавете 150-200 г масло. Картофите се пекат в умерена фурна поне 1 час докато водата се изпари. Добър апетит.

ГРАХ СЪС СМЕТАНА

Задушете 1 буркан грах (ако не тропа като едри сачми, няма сива утайка и е със свежозелен цвят – виж кн.1) със 125 гр. краве масло. След като омекне, прибавете 2-3 с.л. галета, 1 ч.ч.сметана, черен пипер и сол на вкус. Разбъркайте добре и сервирайте граха топъл, поръсен с копър и гарниран с резенчета лимон. Подходяща гарнитура към граха са шунка от бут, печено месо или пилешки кюфтенца.

БРЮКСЕЛСКО ЗЕЛЕ СЪС СМЕТАНА

Измийте обилно със студена вода половин килограм брюкселско зеле и го посварете в малко леко солена вода .Когато омекне отлейте водата, прибавете 100 г краве масло и задушавайте още десетина минути под капак. Поръсете зелето с две лъжици галета и оставете да се запържи до златисто. Накрая залейте с кофичка квасена сметана и внимателно разбъркайте. Сервирайте брюкселското зеле топло, обилно поръсено със ситно нарязан магданоз в комбинация с пържени картофки.

ЗАДУШЕНИ ЗЕЛЕНЧУЦИ

По това време на годината е най-разумно да се използват лесните за намиране дълбоко замразени зеленчуци. В голям тефлонов тиган размесете грах, морковчета, царевица, целина, броколи и каквото друго се сетите. Задушавайте под капак в компанията на бучка хубаво масло. Накрая прибавете 2-3 с.л. топено сирене и 3-4 с.л. течна сметана.

_________________
E PLURIBUS UNUM
ISRA № 30445


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Ное 2010, 13:02 
Offline
Подполковник
Подполковник
Аватар

Регистриран на: 01 Юни 2009, 12:15
Мнения: 1001
Местоположение: София
ето няколко любими:
Праз с ориз и маслини
2 "щафети" праз, ориз 150 гр. , 20 бр. черни маслини /най добре каламон, заради леко горчивия вкус/, 300гр. зелева чорба /от киселото зеле/ .. запържваме праза в тава .. добавяме ориза .. черен пипер .. заливаме с зелевата чорба и вода .. за да го "нагодим" на вкус .. /ако нямате зел.чорба .. вода+сол/ .. изчакваме да заври на котлона .. добавяме маслините .. и във фурната
.. всичко с ориз .. е най вкусно да се яде 2-3 часа след приготвянето .. за да "дръпне" ориза

Спаначена супа
300 гр. замразен спанак, 2 глави лук, 3-4 скилидки чесън, 1 морков , 1 картоф .. нарязваме лука, чесуна, моркова и картофа на дребно и задушаваме .. добавяме вода .. спанака .. сол на вкус .. черен пипер .. сервира се с натрошено бяло сирене и 1-2 лъжици кисело мляко

Градинарски гювеч
малко е в стил .. каквото има във фризера .. но в общи линии основното .. 2-3 глави лук, 2-3 картофа, 1-2 моркова, грах, зелен фасул,
домати .. бамя .. чушки .. патладжан /това последните 4-ри .. при мен е в комплект от домашната зимнина .. викаме му домати-гювеч/
задушаваме лука, морковите, граха ... добавяме зел.фасил + домати-гювеч .. сол и чер.пипер на вкус .. тук няма да се съглася с Fats за неглежосаните съдове .. изсипваме всичко с глинен съд .. и във фурната .. на няколко места са ми го "разваляли" гювеча със свинско или телешко нарязани на дребно и задушени заедно с другите продукти в началото


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Ное 2010, 13:34 
Offline
Генерал-майор
Генерал-майор
Аватар

Регистриран на: 20 Юли 2004, 09:17
Мнения: 2704
Местоположение: София
нещо си там сладко с ябълки... което правя напоследък често, защото имам много ябълки :D

необходими продукти
+ 1 наръч кори

+ плънка от:
6-7 ябълки обелени и настъргани
две супени лъжици галета
две чаени лъжици канела
една ванилия
една чаша смлени орехи
1 ч.ч. захар или на вкус, в зависимост колко сладко обичате

+ масло

+ заливка от 1 ч.ч. прясно мляко с три яйца и сода бикарбонат на върха на ножа

Как се прави?

В тавичка, намазвате дъното с масълце.
Слагате една кора, подреждате отгоре малки парченца масло, слагате в втора
намазвате плънка ама хубав, плътен слой
още една кора, парчета масълце, втора кора
плънка и т.н. и т.н.

Като свършите материала слагате последните 2 кори, с масло посредата. Нарязвате готовия продукт на парчета. Приготвяте заливката и заливате. В зависимост от големината на печивото може да се наложи да приготвите още. Баницата трябва да се полее добре, а не и да се залее към удавяне.

Аз лично, поради особеностите на моята фурна пека този сладкиш за около половин час затворен с алумин. фолио на 180, за да може да се изпече хубаво отвътре. После го отварям и оставям за още половин час да се допече на 150. Тук ще трябва да се съобразите с особеностите на вашата фурна, защото при печенето на сладкиши и най-малките разлики променят времето и техниката на изпичане. Ако не сте сигурни дали е готово - пробвайте.

Става нещо хм... адски вкусно, меко и лесно да хапване. Вместо ябълки чудесна работа може да ви свърши и една хубава тиква :D


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Ное 2010, 11:00 
Offline
Генерал-майор
Генерал-майор
Аватар

Регистриран на: 25 Ное 2005, 17:00
Мнения: 3411
Местоположение: София и с. Студена
Изображение

Наближава Никулден. Винаги ми е било чудно защо целогодишно няма това разнообразие от риби, което виждаме когато пишман търговците решават да "изтепат рибата"... Шаран не обичам, още повече натъпкан с лук, да не говорим за безчислените едри и дребни кокаляци. Ако все пак някой държи на традицията, гадната миризма на тиня се премахва много лесно с чаша водка или друг алкохол.

ВСИЧКИ РИБКИ ПЛУВАТ…

ПЕЧЕНА РИБА В ТЕСТО

Подходящи са риби като пъстърва и костур. Пригответе тесто от равни части брашно и сол, размесени с няколко яйца, сух босилек и риган /не се яде/. Разделете тестото на две и разточете на кори дебели около сантиметър. Кора, риба, кора. Изрежете с остър нож по формата на рибата. Оформете опашка, перки и очи на главата. Разточете останалото тесто на кора и направете квадратни панички /в тях се сервира соса/. Изпечете рибата и паничките в средно силна фурна – 180. Пригответе соса от нарязани домати, 2-3 скилидки чесън, ситно нарязани зелени маслини и стерилизирани краставички, сол и пипер. Сервирайте по една паничка със сос към всяка риба.

ПЪРЖЕН СОМ С ОРЕХОВ СОС

Счукайте в хаван чаша орехови ядки. Прибавете ги към предварително накиснат и добре изстискан бял хляб, счукан чесън, олио и оцет. Размесете добре със ситно нарязани магданоз и копър. Нарежете рибата на филии, осолете я и оставете да престои половин час. Оваляйте в брашно и изпържеше до златист цвят в силно загрято олио. Наредете рибата в голяма чиния и залейте със соса. Отгоре гарнирайте с нарязани твърдо сварени яйца.

ПРЕСНОСОЛНА СКУМРИЯ

Детството ми мина под знака на скумрията – друга риба по магазините (като изключим цацата) почти нямаше. Лятно време ходехме в Приморско и там се радвахме на сафрид и попчета. Иначе в къщи – скумрия, задължително един път седмично. Добре, че баба ми, израсла в Поморие я готвеше по сто начина. И до последно вярваше в безумието – никога риба и кисело мляко.Като се замисля, колко ли е била развалена рибата, дето някой-си ял и се отровил, че и киселото мляко не му е помогнало…През 80те, когато по Нова година, за цял месец затваряха центъра на София заради одобреното свише пиянство на един народ, тежката миризма на печена скумрия ни преследваше и в съня. Шегата настрана, печената скумрия си е хубаво нещо, но сега ви предлагам нещо по-различно. Подберете по-дребни екземпляри – около 25-30 см. Почистете рибата и я измийте внимателно със студена вода. Точно под гръбначната кост преминава един кръвоносен съд – решително го премахнете – ако остане горчи . Напълнете коремчетата със сол и наредете скумриите в тавичка. Всеки ред риба се поръсва обилно със сол. Последният ред се притиска с тежест. След два дни пригответе саламура – 200г сол на 1л вода. Залейте рибата. Повторете още два пъти процедурата през два дена. Тези, които не погълнат ценния продукт на едно сядане в подходящо обкръжение и подобаваща течна среда, могат да закачат рибите на проветриво място. До следващото посядане. Щях да забравя – завийте всяка риба с пергаментова хартия, за да не уредите пиршество на нахални врабци и друга летяща гад.

ПЪРЖЕНА ПЪСТЪРВА С МАГДАНОЗЕН СОС

Изчистете и измийте рибата, осолете я и залейте с оцет в тава. След половин час я отцедете, оваляйте в брашно и изпържете в силно загрято олио. Извадете изпържената риба, а в тигана запържете голяма връзка ситно нарязан магданоз, няколко лъжици оцит и черен пипер на вкус. Достатъчни са десетина менути за да се сгъсти сосът. Залейте рибата и сервирайте с картофена салата.

ПЪСТЪРВА ПЕЧЕНА В МОРСКА СОЛ

Опитайте се да намерите сравнително чиста морска сол – 1кг ще ви бъде достатъчен за изпичане на килограм риба. Задачата е с повишена трудност, защото се предлагат дивни буклуци с неизвестен произход, но с доказано замърсяване – преди две-три години доста народ се обзаведе по Коледа с великолепно вонящо сивозелено пюре, вместо с бленуваното, крехко и ароматно кисело зеле. На всичкото отгоре повечето търговци смятат морската сол за сезонен (есенен) продукт.След като преодолеете стреса от прочетеното счукайте в хаван шепа черни и зелени маслини заедно с костилките и заедно с няколко белтъка размесете добре със солта. В подходяща тава направете солена подложка дебела около един сантиметър. Отгоре наредете добре почистените риби. В коремчетата им поставете по една клонка розмарин. Отгоре насипете останалата сол и загладете добре с леко притискане. Покрийте тавата с фолио и печете 15-20мин в предварително загрята до 220. След като изстине няколко минути внимателно разчупете солената кора,обелете кожата и отделете песото от костите. Сервирайте с картофена салата, подправена обилно с копър и зехтин.Няма да сбъркате, ако се сетите за някоя забравена в хладилника бутилка бяло вино

ПЪСТЪРВА С МЕДЕНА ГЛАЗУРА

Сварете на пара няколко почистени от вътрешностите и главите пъстърви. Във водата от варенето разтворете кубче пилешки бульон, прибавете бучка масло, сока на един портокал, 2-3 с.л. мед, сол и нещо люто – може една лъжичка табаско. Варете адската смес на бавен огън и след като се посгъсти залейте почистената от кожа и кости риба.Гарнирайте обилно с магданоз и резени лимон. Картофена салата и бутилка бяло вино няма да са излишни.

ПЪСТЪРВА ПЪЛНЕНА СЪС СКАРИДИ

Подберете по едри риби, почистете от вътрешностите без да отделяте главите. Измийте със студена вода, отцедете добре и напълнете коремчетата със смес от дребни скариди, счукан чесън, босилек, сол и черен пипер. Не забравяйте и парче хубаво краве масло. Увийте всяка пъстърва в подходящо по големина парче бутер тесто (леко размразено). Запечатайте “пакетчетата” с вилица, наредете ги в леко намаслена тава, надупчете тук-там тестото отгоре и печете в умерено загрята до 160 фурна. Щом тестото започне да става нежно златисто намажете с разбит жълтък и поръсете с маково семе. Печете още няколко минути, извадете от печката и след като изчакате десетина минути сервирайте със зелена салата и измръзнало бяло вино.

ПЪСТЪРВА С БЯЛО ВИНО

Почистете 5-6 пъстърви от вътрешностите,отстранете главите и опашките и измийте обилно със студена вода. Наредете рибата в съд намазан с масло и залейте с чаша зеленчуков бульон. Добавете, ситно нарязан лук, целина, морков, щипка босилек, един дафинов лист, сол и черен пипер на вкус. Задушавайте на слаб огън 10 мин, прибавете 100 мл бяло вино и бучка краве масло. Махнете капака на съда и варете още 10 мин. Сервирайте пъстървата с варене картофи, обилно поръсени с магданоз и копър, и резенчета лимон.

РИБЕН РАЗСОЛ

Подходящи са по-тлъсти риби – сом, есетра, моруна. Почистете рибата и я нарежете на филии. Наредете парчетата в тенджера намазана с масло. Залейте с малко вода и саламура от кисели краставички. Добавете нарязани целина, лук и дръжки от магданоз, един дафинов лист, сол и черен пипер на зърна. Задушавайте под капак около половин час на слаб огън. Сервирайте рибата, обилно залята със соса. Гарнирайте с цели варени картофи поръсени с магданоз и копър.

БЯЛА РИБА НА ФУРНА

В момента рибните магазини предлагат голямо разнообразие от добре почистени филета, така че всеки може да подбере риба според вкуса си. Намажете с малко масло дъното на тава, подредете филетата и ги поръсете със сол и черен пипер. Отгоре залейте с малко прясно мляко и във фурната. Пригответе лек сос от мляко, масло и брашно (бешамел), разбъркайте и две сурови яйца. Излейте сместа в тавата и печете още малко. Накрая покрийте рибата с тънък слой картофено пюре (може и от готовото) и допечете до златист цвят.

ГЪРБУША СЪС СМЕТАНОВ СОС

Гърбушата е есетрова риба с нежно розово месо, която се появи в последно време на пазара и веднага завоюва моите симпатии. В тава намазана обилно със зехтин направете подложка от нарязани на кръгчета лук и домати,посипани с настъргани моркови и целина. Положете внимателно две риби върху подложката и печете в умерена фурна около 45 мин, като от време на време мажете рибата със смес от зехтин и лимон.Изпечените гърбуши поднесете в подходящи чинии, заляти със сос приготвен от бита кисела сметана, примесена с лимонов сок и много ситно нарязан копър. Разчитайки на добрия ви вкус, оставям на вас избора на подходящо сухо бяло вино в силно запотена бутилка.Амин!

ЖЕЛИРАНА БЯЛА РИБА

Пригответе бульон от дребна риба, глава лук, корени за супа, един дафинов лист и сол на вкус. След 15 мин. прецедете бульона, върнете го в тенджерата и в него сварете за 5-6 мин филе от бяла риба, завързано в парче тензух. Извадете внимателно рибата с мрежеста лъжица и я подредете в плитък съд, подходящ за желиране, заедно с нарязани кисели краставички и резенчета твърдо сварени яйца. Да не забравите да изхвърлите тензуха. Сгъстете бульона с желатин и залейте рибата с няколко слоя желе. Оставете на студено да се желира добре. Поднесете като предястие с младо бяло вино.

СЕЛЬОДКА

Почистете херинги и го затрупайте със сол в тава или друга подходяща кутия. След 24 часа залейте с вода, да престоят още едно денонощие. Следва накисване в оцет за половин час, отделяне на костите и кожата. Филенцата се нареждат в подходящ съд и се заливат с олио. Прибавят се цели зърна черен пипер и 1-2 бахар. Колкото по-дълго време престои в олиото, толкова по-вкусен резултат. Препоръките за начина на консумация са излишни.
Забележка: Във веригата на Хранкомерс има 14 етикета белоруска водка на цена от 5.00 до 6.80 лв.

_________________
E PLURIBUS UNUM
ISRA № 30445


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Дек 2010, 21:29 
Offline
Лейтенант
Лейтенант
Аватар

Регистриран на: 19 Сеп 2007, 23:21
Мнения: 219
Местоположение: На село
Много хубав раздел някой от рецептите ги пробвах и даже постигнах доста задовилителни резултати.
Нещото което не мога да напрвя е пица с готово тесто. Става или тънка и клисава или дебела с твърда долна част. Засега с флекса се справям ама само аз я ям. Ако може да споделите рецепти и по-точно начините на приготвяне. Горе ли се пече, долу ли, градуси... абе като за такива с по-малко експириънс [-o<

_________________
HONDA VARADERO


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Дек 2010, 23:01 
Offline
Лейтенант
Лейтенант
Аватар

Регистриран на: 06 Авг 2009, 10:56
Мнения: 231
1,5 килограма телешка каима,3 глави (средни)червен лук,3 скилидки чесън,1с.л червен пипер,1ч.л.чер пипер,1ч.л. кимион,1,5 пакетче бакполувер,0,250мл.газирана вода,2 с.л. олио.Настъргвате лука ,пасирате чесъна и прибавяте всичко към каймата,месите 20 мин,после 30 мин в хладилника после оформяте кебапчета и цяла нощ в хладилника надругия ден печета на силна скара и си облизвате пръстите.ДА ВИ Е СЛАДКО :D


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Дек 2010, 12:45 
Offline
Генерал-майор
Генерал-майор
Аватар

Регистриран на: 25 Ное 2005, 17:00
Мнения: 3411
Местоположение: София и с. Студена
jagobi написа:
1,5 килограма телешка каима,3 глави (средни)червен лук,3 скилидки чесън,1с.л червен пипер,1ч.л.чер пипер,1ч.л. кимион,1,5 пакетче бакполувер,0,250мл.газирана вода,2 с.л. олио.Настъргвате лука ,пасирате чесъна и прибавяте всичко към каймата,месите 20 мин,после 30 мин в хладилника после оформяте кебапчета и цяла нощ в хладилника надругия ден печета на силна скара и си облизвате пръстите.ДА ВИ Е СЛАДКО :D


Май нещо си се объркал. С тази кайма може да направиш кюфтета със странен вкус.

ЗАПОМНИ ЕДНО ВАЖНО НЕЩО - КЕБАПЧЕТА С ЛУК НЕ СЕ ПРАВЯТ

А ти им сложи и чесън, за да е гарантиран неуспехът. В кебапчетата се слага само черен пипер, кимион (много малко) и сол. Месото задължително (говоря за истинските кебапчета) е смес от свинска, телешка и овнешка кайма. Всичко друго е извращение.

Специално за Zlatko

Тесто за пица

3 ч.ч. брашно
7 г суха мая
2 с.л. (20 мл) зехтин или олио
1 ч.л. (5 г) сол
1 с.л. (10 г) захар


Всичко освен брашното се разбърква с 1 ч.ч. (200 мл) топла вода и се оставя за 5 минути покрито. Брашното се изсипва в купа и се омесва със течната смес докато се получи тесто. Тестото се покрива с кърпа и се оставя на топло за около час.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

750 г брашно
300 мл прясно мляко
200 мл топла вода
1 бр. яйце
2 ч.л. захар
1/2 кубче мая
1/2 ч.л. сода бикарбонат
1 ч.л. сол
2 ч.л. масло

Млякото заедно с кравето масло се затопля. Маята заедно със захарта се разтварят в 1/2 ч.ч. топла вода. В дълбока купа се слага пресятото брашно. Прави се кладенче в средата където се слагат, содата, солта, чуква се яйцето и готовата мая. Налива се бавно по малко от затопленото мляко, като се редува с топла вода и внимателно се омесва тесто. След като се оформи на топка се оставя за 20 минути да почине.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

1 чаена чаша прясно мляко
1/2 мая
1 яйце
1 чаена чаша кисело мляко
1 кафена лъжичка сода за хляб
брашно

Oмесваме тесто и оставяме да втаса 30 минути.

_________________
E PLURIBUS UNUM
ISRA № 30445


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Дек 2010, 15:32 
Offline
Лейтенант
Лейтенант
Аватар

Регистриран на: 06 Авг 2009, 10:56
Мнения: 231
Fats написа:
jagobi написа:
1,5 килограма телешка каима,3 глави (средни)червен лук,3 скилидки чесън,1с.л червен пипер,1ч.л.чер пипер,1ч.л. кимион,1,5 пакетче бакполувер,0,250мл.газирана вода,2 с.л. олио.Настъргвате лука ,пасирате чесъна и прибавяте всичко към каймата,месите 20 мин,после 30 мин в хладилника после оформяте кебапчета и цяла нощ в хладилника надругия ден печета на силна скара и си облизвате пръстите.ДА ВИ Е СЛАДКО :D


Май нещо си се объркал. С тази кайма може да направиш кюфтета със странен вкус.

ЗАПОМНИ ЕДНО ВАЖНО НЕЩО - КЕБАПЧЕТА С ЛУК НЕ СЕ ПРАВЯТ

А ти им сложи и чесън, за да е гарантиран неуспехът. В кебапчетата се слага само черен пипер, кимион (много малко) и сол. Месото задължително (говоря за истинските кебапчета) е смес от свинска, телешка и овнешка кайма. Всичко друго е извращение.

ако не ти харесва не я прави не налагам мнение аз ги направих станаха страхотни(аз не ти правя забележки на твойте рецепрти)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Дек 2010, 15:35 
Offline
Генерал-майор
Генерал-майор

Регистриран на: 05 Мар 2005, 15:43
Мнения: 2713
ади ся вземете се скарайте и на кулинарна тема....

_________________
www.hdforums.bg


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Дек 2010, 15:53 
Offline
Генерал-майор
Генерал-майор
Аватар

Регистриран на: 25 Ное 2005, 17:00
Мнения: 3411
Местоположение: София и с. Студена
Стефо, май си нямаш друга работа. То женен човек...
Тъй наречените "сръбски кебапчета" нямат нищо общо с истината. Те на всичко слагат и от прочутата си (според тях) Вегета. Това, което се получава от тяхната рецепта си е чисто кюфте с продълговата форма. Ако са от прясно месо притежават известни вкусови качества. А истинското кебапче, което води началото си от арабската кухня (без свинското естествено) се прави само по един начин - без лук. Нищо лично, просто обичам да наричам нещата с техните имена.

_________________
E PLURIBUS UNUM
ISRA № 30445


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Дек 2010, 11:10 
Offline
Генерал-майор
Генерал-майор
Аватар

Регистриран на: 25 Ное 2005, 17:00
Мнения: 3411
Местоположение: София и с. Студена
ПРОСЛОВУТАТА ПУЙКА, ПЪЛНЕНА С КЕСТЕНИ, ЗА КОЯТО ВСЕКИ Е ЧУВАЛ, НО ПОЧТИ НИКОЙ НЕ Е ОПИТВАЛ

Срежете кората на 500 г кестени и печете във фурна, докато се пукнат (същия ефект може да постигнете и в микровълнова фурна, но в никакъв случай не забравяйте да срежете кестените, ако не искате да причините страшни беди). Обелените кестени сварете в прясно мляко. Прекарайте през месомелачка 200 г крехко свинско месо и 2-3 предварително накиснати в мляко виенски кифли (може среда от франзела). Прибавете кестените, две сурови яйца, шепа смлени бадеми, ситно нарязан магданоз, майоран, сол и черен пипер на вкус. Омесете добре плънката и напълнете с нея коремната кухина на пуйката, предварително осолена и натрита с майоран. Зашийте внимателно отвора. Нарежете на ивици 200-300 г пушени гърди и ги превържете с конец към гърдите на пуйката. Печете в предварително нагорещена фурна. Добавете в тавата малко масло (поне 100 г) и вода (може и бяло вино) и от време на време поливайте печивото с отделящия се сок. Процесът на печенето е доста продължителен, затова може да се разнообразите с някоя и друга тъмна бира.

_________________
E PLURIBUS UNUM
ISRA № 30445


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Окт 2011, 18:51 
Offline
Полковник
Полковник
Аватар

Регистриран на: 10 Фев 2007, 13:57
Мнения: 1840
Местоположение: София/Етрополе
galinvayov написа:
ПП 3 Правя и гадни спагети ама за тях друг път.

Понеже се хванах сега да си направя едни спагетки, да взема да споделя и рецептата. Не че е голяма философия де :)

Продуктите:
малко олио
един морков и две глави кромид (нещо ме гледат странно в плод-зеленчука като пазарувам, не знам защо)
доматено пюре 500 грама
кайма 250 грама
може да се добави и още някоя мръвка: печена пилешка пържолка, беконче и други
спагети 500 грама
босилек и други подправки по избор

Приготвяне:
Запържва се лука, след него се прибавя настърган на едро морков. Като се позадушат предишните две съставки се слага и каймата, тя трябва да стане на "трохи" и да се позапържи. Тук иде ред и на другата мръвка ако има такава, ако ли не се слага доматеното пюре. Добавят се подправки (обикновено слагам босилек и някаква комбинирана за кайма) и малко водичка. Намалява се котлона и се оставя да къкри за 10-15 минути.

Спагетите ги варя с малко олио и сол във водата.

Ами това е. Никой не е посмял да се оплаче от моите спагети до сега :lol:

ПП Приготвянето и консумирането на описаното по горе ястие е изцяло на ваша отговорност :)

_________________
Dr. Galinstein
Look! It's moving. It's alive. It's alive...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Окт 2011, 19:20 
Offline
Лейтенант
Лейтенант
Аватар

Регистриран на: 06 Авг 2009, 10:56
Мнения: 231
абе има една чорба с месо дето се прави с зелева чорба става страшна някой ако да де рецепта ще съм му благодарен [-o<


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 44 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 8 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Иди на:  
Форума се задвижва от phpBB® Forum Software © phpBB Group
Преведено от yarnaudov.com